Reklama

poniedziałek, 1 września 2014

Faszerowane ziemniaki

Mój dzisiejszy obiad.



Składniki:

- 10 średnich ziemniaków,

- 300 g mięsa mielonego z szynki,

- 1 czerwona papryka,

- 100 g żółtego sera,

- 100 g fety,

- 2 jajka,

- papryczka chilli (według uznania),

- dymka ze szczypiorkiem,

- zioła prowansalskie,

- przyprawa do ziemniaków,

- sól, pieprz,

- olej.

Sos:

- jogurt naturalny mały,

- 1 łyżka majonezu,

- mały świeży starty ogórek,

- koperek,

- czosnek.


Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przekroić wzdłuż i delikatnie wydrążyć. Mięso mielone podsmażyć na oleju, dodać sól, pieprz i rozdzielić do dwóch misek. Tak samo postąpić z papryką, jajkami i cząstkami z wydrążonych ziemniaków. Do jednej części dodać ser żółty i przyprawą do ziemniaków, a do drugiej fetę, zioła prowansalskie i chilli. Farszami napełnić połówki ziemniaków i zapiec w piekarniku. Składniki sosu wymieszać i schłodzić.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz