Faszerowane ziemniaki
15:05Mój dzisiejszy obiad.
Składniki:
- 10 średnich ziemniaków,
- 300 g mięsa mielonego z szynki,
- 1 czerwona papryka,
- 100 g żółtego sera,
- 100 g fety,
- 2 jajka,
- papryczka chilli (według uznania),
- dymka ze szczypiorkiem,
- zioła prowansalskie,
- przyprawa do ziemniaków,
- sól, pieprz,
- olej.
Sos:
- jogurt naturalny mały,
- 1 łyżka majonezu,
- mały świeży starty ogórek,
- koperek,
- czosnek.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przekroić wzdłuż i delikatnie wydrążyć. Mięso mielone podsmażyć na oleju, dodać sól, pieprz i rozdzielić do dwóch misek. Tak samo postąpić z papryką, jajkami i cząstkami z wydrążonych ziemniaków. Do jednej części dodać ser żółty i przyprawą do ziemniaków, a do drugiej fetę, zioła prowansalskie i chilli. Farszami napełnić połówki ziemniaków i zapiec w piekarniku. Składniki sosu wymieszać i schłodzić.
Smacznego!
0 comments