Babka majonezowa miętowo-czekoladowa
16:35Dzisiaj na niedzielne popołudnie upiekłem majonezową babkę, na która przepis zaczerpnąłem z starego zeszytu mojej mamy. Od siebie dodałem świeżą miętę z działki babci.
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 4 czubate łyżki majonezu,
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mąki ziemniaczanej,
- łyżka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- pół szklanki liści świeżej mięty.
Polewa:
- cukier puder,
- kakao,
- wrzątek.
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać majonez. Do zmiksowanej masy dodać przesiane mąki z proszkiem. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej zmiksowane liście mięty (ja mieliłem mięte w młynku do kawy) Białka ubić na sztywno z resztą cukru i dodać po połowie do każdej z mas, delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku do "suchego patyczka". Po wystudzeniu polać polewą czekoladową.
0 comments