Reklama

czwartek, 28 sierpnia 2014

Chałka






Składniki:

- 4 szklanki mąki pszennej,

- 1 łyżka masła,

- 25 gramów drożdży 

- 2 łyżki cukru,

- 1 szklanka jogurtu naturalnego,

- pół szklanki wody,

- pół łyżeczki soli.
 


Sposób przygotowania:

Do miski wlać jogurt, podgrzaną wodę, cukier, roztopione masło i drożdże. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami. Powstałe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie podzielić na dwie lub trzy części i upleść warkocz. Ułożyć na blasze i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz