Jambalaya po polsku
17:08Jakiś czas temu na obiad zrobiłem jambalaye.
Składniki:
- 20 dag ryżu brązowego,
- 35 dag kiełbasy podwawelskiej,
- puszka krojonych pomidorów,
- 2 papryki czerwone,
- 1 cebula biała,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Przygotować wszystkie składniki. Ugotować ryż. Pokroić kiełbasę w półplasterki; cebulę, paprykę i czosnek w kostkę. Na patelnię wlać olej i podsmażyć kiełbasę. Gdy kiełbasa zrumieni się, dodać warzywa i dalej smażyć. Gdy wszystko się przysmaży dodać pomidory, sos sojowy, pieprz i nadal smażyć. Gdy ryż ugotuje się, wszystko razem wymieszać. Przed nałożeniem można doprawić solą.
0 comments