Reklama

czwartek, 28 sierpnia 2014

Jambalaya po polsku

Jakiś czas temu na obiad zrobiłem jambalaye.




Składniki:

- 20 dag ryżu brązowego,

- 35 dag kiełbasy podwawelskiej,

- puszka krojonych pomidorów,

- 2 papryki czerwone,

- 1 cebula biała,

-  2 ząbki czosnku,

- pół łyżeczki pieprzu,
 
- 1 łyżka sosu sojowego,

- 1 łyżka oleju rzepakowego,

- 1 szczypta soli.
 

Sposób przygotowania:

Przygotować wszystkie składniki. Ugotować ryż. Pokroić kiełbasę w półplasterki; cebulę, paprykę i czosnek w kostkę. Na patelnię wlać olej i podsmażyć kiełbasę. Gdy kiełbasa zrumieni się, dodać warzywa i dalej smażyć. Gdy wszystko się przysmaży dodać pomidory, sos sojowy, pieprz i nadal smażyć. Gdy ryż ugotuje się, wszystko razem wymieszać. Przed nałożeniem można doprawić solą.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz