Reklama

środa, 10 września 2014

Topielce

Ciąg dalszy starych przepisów, tym razem z zeszytu babci.



Składniki:

- 1 kg mąki,

- 0,5 kg margaryny,

- 12 łyżek mleka,

- 100 g drożdży,

- 2 łyżki cukru,

- dowolna marmolada.


Sposób przygotowania:

Wyrobić ciasto, włożyć do woreczka płóciennego ( ja włożyłem w ręcznik kuchenny związując końce ) i do miski z wodą. Kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię ( ok 1 godz. ), wyjmujemy. Dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na kółko, kroimy na dwanaście trójkątów, kładziemy marmoladę i zwijamy. Pieczemy do zrumienienia. Ja robiłem z połowy porcji. Zniknęły bardzo szybko.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz