Reklama

środa, 24 września 2014

Damska nadziewana drożdżówka

Było już męskie ciasto, więc teraz przyszła pora na damski odpowiednik. Pomysł powstał w czasie przygotowywania zapasów na zimę, a właściwie buraczków, które podczas tarcia puściły dużo soku. Przepis na drożdżówkę pochodzi od babci i ma już swoje  lata.Na koniec dodam,że mimo różowego koloru, panowie też je lubią:)



Składniki:

Ciasto:

- 1/2 kg mąki pszennej,                                             

- 1/2 szklanki cukru,

- 3 łyżki cukru waniliowego,

- 50 g roztopionego masła,

- 1/2 szklanki soku z ugotowanych buraków,          

- 1/2 szklanki ciepłego mleka,

- 3 jajka,

- 30 g świeżych drożdży .

Nadzienie:

- powidła śliwkowe,

- 1 szklanka wiórki kokosowe,

- 2 łyżka miodu,

- 1 jajko,

- 1 łyżka cukru waniliowego



Sposób przygotowania:






Z mleka, cukru waniliowego i drożdży zrobić zaczyn i odstawić do napuszenia. W tym czasie zrobić nadzienie kokosowe czyli wszystko (oprócz powideł) wymieszać. Do miski wsypać mąkę,cukier,dodać rozczyn,sok z buraków i jajka. Całość wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, po czym rozwałkować na prostokąt ( ja zrobiłem to rękoma). Z jednej strony do połowy rozsmarować powidła, z drugiej masę kokosową. Każdą zwinąć do środka i nałożyć na siebie. Powstały rulon parokrotnie skręcić i najlepiej na papierze do pieczenia przełożyć do keksówki. Trzeba uważać,bo ciasto jest dość luźne, ale dzięki temu po pieczeniu bardzo puszyste i miękkie.

Ciacho na widelcu
Różowe wrześniowe śniadanie












3 komentarze:

  1. Jejku co za drożdżówka, jaka udana zapowiada się smacznie .
    Jaka kolorowa i jakie nadzienie .Sok z buraków do ciasta ,jestem pod wielkim wrażeniem .Piekę ciasta ale takiego przepisu na drożdżowe ciasta nie miałam
    Przepis wart uwagi
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie no, muszę to wypróbowąć bo kolor genialny :D

    OdpowiedzUsuń