Bułki żaby
18:05
Bułki upieczone jeszcze w wakacje na imprezę urodzinową brata. Wygląd bułek podpatrzony kiedyś w internecie.
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki,
- 2/3 szklanki ciepłej wody,
- 1 szklanka rozdrobnionego szpinaku (mrożony rozmrozić),
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru,
- małe frankfurterki.
Sposób przygotowania:
Utrzeć drożdże z cukrem, dolać wody i odstawić na parę minut. Do miski wsypać mąkę z solą, szpinak, jajko i zaczyn. Wyrobić ręcznie lub mikserem, pod koniec dodając masło. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Następnie formować bułeczki: uformować wałek dwa razy dłuższy niż kiełbaska, na jednym końcu położyć kiełbaskę, a drugim nałożyć od góry. Uformować dwie kuleczki jako oczy i dokleić. Odstawić na 30 minut i upiec.
0 comments