Reklama

wtorek, 2 września 2014

Bułki żaby

Bułki upieczone jeszcze w wakacje na imprezę urodzinową brata. Wygląd bułek podpatrzony kiedyś w internecie.



Składniki:

- 3,5 szklanki mąki,

- 2/3 szklanki ciepłej wody,

- 1 szklanka rozdrobnionego szpinaku (mrożony rozmrozić),

- 25 g świeżych drożdży,

- 1 jajko,

- 50 g rozpuszczonego masła,

- łyżeczka soli,

- łyżeczka cukru,

- małe frankfurterki.


Sposób przygotowania:

Utrzeć drożdże z cukrem, dolać wody i odstawić na parę minut. Do miski wsypać mąkę z solą, szpinak, jajko i zaczyn. Wyrobić ręcznie lub mikserem, pod koniec dodając masło. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Następnie formować bułeczki: uformować wałek dwa razy dłuższy niż kiełbaska, na jednym końcu położyć kiełbaskę, a drugim nałożyć od góry. Uformować dwie kuleczki jako oczy i dokleić. Odstawić na 30 minut i upiec. 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz