Reklama

środa, 3 września 2014

Kotlet de volaille

Dziś przepyszny obiad z kotletami de volaille, które zrobiłem po przeszkoleniu u dziadka ( szefa kuchni na emeryturze :) )





Składniki:                                                         

- dwa filety z piersi kurzej,          

- 100 g masła,

- sól, pieprz,

- słodka papryka,

- jajko,

- bułka tarta.












Sposób przygotowania:

Każdy filet rozkroić na pół (jak książkę) i cienko rozbić przez folię spożywczą, uważając, aby nie zrobić dziur. Posypać solą, pieprzem i papryką. Masło podzielić na cztery części, każdą ugnieść w stożek, położyć na środku fileta i pomagając sobie nożem zawijać mięso z każdej strony do środka.Należy zrobić to dokładnie,żeby masło podczas smażenia nie wypłynęło  Uformowane kotlety schłodzić, po czym  panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto z każdej strony. Zależnie od wielkości fileta ,z jednego wychodzą 2-3 kotlety.  Ja zjadłem je z ziemniakami i fasolką polaną bułką tartą.
Dla mnie rewelacja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz