Reklama

czwartek, 25 września 2014

Zupa kremowa pomidorowo - paprykowa z fetą

Bardzo dobra  kremowa zupa w ostrym wydaniu, będzie doskonała na chłodniejsze dni. Można ją ugotować bez mięsa, na czystym bulionie warzywnym. Ja akurat gotowałem wywar na dwie zupy i mięso zostało w tej drugiej.



Składniki:

- 1 por ( biała część ),

- 3 marchwie,

- 1 pietruszka,

- 3 duże pomidory,

- 2 papryki,

- chili,

- sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,

- bazylia, tymianek, lubczyk - po gałązce,

- przyprawa warzywna,

- 1 litr wody,

- 1 udko,
.
- feta,

- prażony słonecznik.


Sposób przygotowania:

Paprykę upiec w piekarniku na czarno, następnie obrać ze skóry. Ugotować wywar z włoszczyzny, udka i przypraw oprócz chili, bazylii i tymianku. Kiedy będzie gotowy, wyjąć mięso, dodać sparzone i obrane pomidory, wcześniej przygotowane papryki, resztę przypraw i chili - ilość zależy od ostrości jaką chcemy uzyskać. Całość zagotować i zmiksować w blenderze. Ewentualnie doprawić, a podawać z fetą i słonecznikiem prażonym.
Bardzo polecam.

Paprykujemy 5 Obiad z Fetą!

3 komentarze: