Rogale mleczne
15:25Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 250 - 300 ml mleka,
- 50 g roztopionego masła,
- 2 łyżki mleka w proszku,
- jajko,
- 25 g drożdży,
- płaska łyżeczka soli,
- dodatkowo mleko, sezam, mak.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozrobić w mleku i odstawić do napuszenia. Dodać do mąki wymieszanej z solą i mlekiem w proszku, wyrabiając dodać jajko i rozpuszczone masło. Gładkie, wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, po tym czasie formować rogale. Ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować niewielką ilością mleka i posypać makiem lub sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia.
1 comments
Oj jakie udane rogaliki!!
OdpowiedzUsuńSą na pewno przepyszne z masełkiem,dżemem
do tego kakao
Niebo dla podniebienia