Reklama

czwartek, 18 września 2014

Rogale mleczne



Składniki:

- 0,5 kg mąki,

- 250 - 300 ml mleka,

- 50 g roztopionego masła,

- 2 łyżki mleka w proszku,

- jajko,

- 25 g drożdży,

- płaska łyżeczka soli,

- dodatkowo mleko, sezam, mak.


Sposób przygotowania:

Drożdże rozrobić w mleku i odstawić do napuszenia. Dodać do mąki wymieszanej z solą i mlekiem w proszku, wyrabiając dodać jajko i rozpuszczone masło. Gładkie, wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, po tym czasie formować rogale. Ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia. Posmarować niewielką ilością mleka i posypać makiem lub sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia.

1 komentarz:

  1. Oj jakie udane rogaliki!!
    Są na pewno przepyszne z masełkiem,dżemem
    do tego kakao
    Niebo dla podniebienia

    OdpowiedzUsuń