Jesienny sernik z jabłkami
09:51Dwa smaki zamknięte w jednym cieście. Bardzo zgrane połączenie i wbrew pozorom proste do wykonania.
Składniki sernika:
- 1 kg twarogu,
- 3/4 szklanka cukru,
- 1/4 szklanki cukru waniliowego(domowego),
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki jogurtu ( można zastąpić mlekiem),
- 5 jajek,
- 2 budynie waniliowe (po 40 g),
- rodzynki (ilość dowolna).
Składniki masy jabłkowej:
- 1-1,5 kg jabłek antonówka,
- cukier i cynamon do smaku,
- ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
Twaróg zmielić, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.Na koniec wsypać rodzynki. Wlać do formy wyłożonej papierem, ponieważ masa jest dość rzadka. Piec około 1 godziny (sernik musi być ścięty). Upieczony wystudzić i nałożyć masę jabłkową. Masę wykonuje się prosto: wystarczy podgotować obrane i pokrojone jabłka dodać cukier i cynamon, a na koniec zagęścić lekko mąką. Bardzo dobrze smakuje z jeszcze ciepłą masą jabłkową, ale również po wystudzeniu :)
1 comments
Ciekawy, taki jesienny :)
OdpowiedzUsuń