Reklama

niedziela, 28 września 2014

Jesienny sernik z jabłkami

Dwa smaki zamknięte w jednym cieście. Bardzo zgrane połączenie i wbrew pozorom proste do wykonania.




Składniki sernika:

- 1 kg twarogu,

- 3/4 szklanka cukru,

- 1/4 szklanki cukru waniliowego(domowego),

- 1/2 szklanki oleju,

- 1 szklanka mleka,

- 1/2 szklanki jogurtu ( można zastąpić mlekiem),

- 5 jajek,

- 2 budynie waniliowe (po 40 g),

- rodzynki (ilość dowolna).


 Składniki masy jabłkowej:

- 1-1,5 kg jabłek antonówka,

- cukier i cynamon do smaku,

-  ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej.


Sposób przygotowania:

Twaróg  zmielić, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.Na koniec wsypać rodzynki. Wlać do formy wyłożonej papierem, ponieważ masa jest dość rzadka. Piec około 1 godziny (sernik musi być ścięty). Upieczony wystudzić i nałożyć masę jabłkową. Masę wykonuje się  prosto: wystarczy podgotować obrane i pokrojone jabłka dodać cukier i cynamon, a na koniec zagęścić  lekko mąką. Bardzo dobrze smakuje z jeszcze ciepłą masą jabłkową, ale również po wystudzeniu :)











Jabłko z cynamonem 2014 Jabłko z cynamonem 2014 Jabłka wolności

1 komentarz: