Babka biało - żółta

15:35

Smaczna, wilgotna babka z ponad dwudziestoletniego przepisu, który postanowiłem odgrzebać i wypuścić w szeroki świat. Zapewniam, że jest tego warta :)






Składniki :

Przygotowanie zaczyna się od polewy, ponieważ musi ona wystygnąć.

Polewa :

- łyżka masła,

- 2 łyżki cukru waniliowego,

- 3 łyżki mleka,

- około 80 g wiórków kokosowych.

Składniki polewy podgrzewamy na patelni i odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto białe :

- 75 g masła,

- 100 g cukru ( w tym waniliowy ),

- 4 białka,

- 150 g mąki,

- 4 łyżki mleka,

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ( w oryginale były czubate ),

- 130 g wiórków kokosowych.

W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać po jednym białku i ucierając wsypywać na zmianę przesianą mąkę z proszkiem i mleko. Na koniec wsypać wiórki, zamieszać i ciasto wlać do formy. Ciasto żółte przygotować w tej samej misce.

Ciasto żółte :

- 25 g masła,

- 50 g cukru,

- 4 żółtka,

- 100 g mąki,

- 1 mały budyń waniliowy,

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ( w oryginale były czubate ),

- 2 łyżki mleka.

W misce utrzeć masło z cukrem, dodać żółtka i przesianą mąkę z budyniem i proszkiem. Dolać mleko. Ciasto będzie dość gęste. Równomiernie rozłożyć je na cieście białym
Górę ciasta żółtego posmarować przygotowaną wcześniej polewą.
Formę wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach około 50 minut.

 Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V

Również może ci się spodobać

15 comments

  1. Bardzo fajny przepis na kolorową babę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczka bardzo fajna :) Jak nie dużo trzeba aby ze zwykłego wypieku zrobić coś ciekawego :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, uwielbiam takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka wyszła wspaniale.I przepis jest bardzo ciekawy;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna ta Twoja babka, aż się prosi na wielkanocny stół :D

    OdpowiedzUsuń
  6. oooo.. ma trochę latek ta twoja babka! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda w tych kolorach :)

    OdpowiedzUsuń