Miętowa zupa z rybą

16:48

Wiosenna orzeźwiająca zupa z łososiem. Podpierałem się przepisem ze starej gazetki kulinarnej i doszedłem do wniosku, że 20 - 30 lat temu gotujący wykazywali się nie mniejszą kreatywnością kulinarną niż teraz. Dobrze, że w mojej rodzinie zachowały się książki kucharskie, gazetki i zeszyty sprzed lat. Łososia oczywiście można pominąć, ale z nim smakuje świetnie. Polecam, bo zupa jest szybka, prosta i smaczna :)




Składniki :

- 300 g zielonego groszku,

- duża garść posiekanej świeżej mięty,

 - 1/2 cebuli,

- łyżeczka masła,

- młoda włoszczyzna,

- sól, pieprz,

- ziele angielskie,

- 1 łyżka soku z cytryny,

- łosoś pieczony lub smażony.


Wykonanie :

Na młodej włoszczyźnie ugotować około bulion. Marchewkę możemy wyjąć i zjeść, a do reszty dodać zeszkloną na maśle cebulę i groszek. Gotować parę minut, aż groszek będzie miękki. Dorzucić miętę i całą zupę zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łososia podzielić na kawałki i dodać do porcji zupy.

 Nowalijki w kuchni Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

Również może ci się spodobać

12 comments

  1. Zazdroszczę takich bogatych zbiorów przepisów, ja mam tylko jedną starą książkę kulinarną z lat 60-tych:) A zupka wygląda fenomenalnie, musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbiory przede wszystkim są dzięki babci i mamie, a zupa faktycznie pyszna :)

      Usuń
  2. Niesamowite połączenie! Żałuję, że u mnie nie ma takich książkowych skarbów :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Miętowa zupa. ale zaszalałeś :) Ale pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. super połączenie smaków - ta orzeźwiająca mięta z rybą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. łosoś, mięta to mój zestaw, ale w zupce go jeszcze nie próbowałam ;-) fajny przepis no i groszek ... :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zestaw idealny i pomysł naprawdę świetny :) Stare przepisy to skarby - sprawdzone receptury, ale również fajne inspiracje. Na dodatek wszystko z naturalnych składników, bo w dzisiejszych przepisach z gazetek można niestety znaleźć bardzo dziwaczne składniki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Składniki są świetnie dobrane. Trochę nas obawia ta mięta bo nie lubimy jej ani w deserach ani tym bardziej w daniach ale i tak na miseczkę takiej zupki byśmy się skusiły :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym poczęstował porcją degustacyjną, może byście się przekonały :) pierwszy raz spotykam się z osobami, które nie lubią miety, ale przecież nie każdy musi :D

      Usuń