Chleb drożdżowy na lodowatej wodzie
17:36Przepis Pawła Małeckiego, który od dawna miałem ochotę wypróbować. Lekko go zmieniłem, przede wszystkim dodając mąkę żytnią. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze czyli bardzo dobry chleb drożdżowy.
Składniki :
- około 250 ml zimnej wody,
- 5 kostek lodu,
- 20 g świeżych drożdży,
- 450 g mąki pszennej,
- 150 g mąki żytniej,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka miodu.
Wykonanie :
Kostki lodu wrzucić do wody i poczekać, aż się rozpuszczą. Drożdże rozetrzeć z miodem, dolać lodowatą wodą i resztę składników. Wyrobić ciasto i odstawić na noc przykryte folią. Rano zagnieść, rozpłaszczyć i zwinąć w roladę, obrócić i czynność powtórzyć w drugą stronę. Uformowany bochenek chleba wyłożyć na blachę, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia.
10 comments
Z lodem to ja chleba nie piekłam, ale widzę że wszystko przede mną :)
OdpowiedzUsuńZastanawiam się dlaczego musi być lód? Przepis bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńMoże dlatego, że ciasto zostaje na noc do rośnięcia, albo, żeby była właśnie chrupiąca skórka i miękkie wnętrze. Też mnie to zastanawia, ale chleb godny polecenia :)
UsuńPiękny bochen:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda wspaniale . Przepis bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńŚwietny chlebek :-)
OdpowiedzUsuńŁadny jasny chlebek :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszedł, wyrośnięty, jaśniutki, napowietrzony. Mniam :}
OdpowiedzUsuńZaintrygowałeś mnie tym chlebkiem, wygląda super:)
OdpowiedzUsuń