Reklama

wtorek, 16 czerwca 2015

Ucierane ciasto z rabarbarem

Póki sezon rabarbarowy trwa możemy upiec takie właśnie ciasto :)










Składniki :

Ciasto :

- 2 jajka,

- 200 g miękkiego masła,

- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,

- 1,5 szklanki mąki pszennej,

- 3/4 szklanki cukru,

- cukier waniliowy,

- 1/2 szklanki mleka,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Rabarbarowe nadzienie :

- około kg rabarbaru,

- 3 - 4 łyżki cukru.

Wykonanie :

Rabarbar obieramy i kroimy, dodajemy cukier i 2 łyżki wody. Gotujemy, aż się rozpadnie. Osączamy na sicie. Sok wypijamy :)
Białka i 1/4 szklanki cukru ubijamy na sztywno. Resztę cukru, cukier waniliowy, żółtka i masło ucieramy, dodajemy mąki, proszek i mleko. Miksujemy razem, na koniec mieszamy szpatułką z ubitymi białkami. Większą część ciasta wykładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na nie masę rabarbarową i resztę ciasta. Wygładzamy wierzch, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 40 - 50 minut. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.

 Wiosenne słodkości!

11 komentarzy:

  1. Fajne ciacho. Lubię ucierane, bo zawsze się udają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, to ten typ ciast, który zawsze wyjdzie, więc można go zrobić na ostatnią chwilę, kiedy mają wpaść niezapowiedziani goście ! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto dla gości? Nieee lepiej samemu zjeść, gości potrzymac przy kawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciasto, z rabarbarem musiało smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ucierane ciasta z owocami, tez planuję robić w następnym tygodniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiego ciasta z owocami nie da się nie lubić :)

      Usuń