Ucierane ciasto z rabarbarem
20:07Póki sezon rabarbarowy trwa możemy upiec takie właśnie ciasto :)
Składniki :
Ciasto :
- 2 jajka,
- 200 g miękkiego masła,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 1/2 szklanki mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Rabarbarowe nadzienie :
- około kg rabarbaru,
- 3 - 4 łyżki cukru.
Wykonanie :
Rabarbar obieramy i kroimy, dodajemy cukier i 2 łyżki wody. Gotujemy, aż się rozpadnie. Osączamy na sicie. Sok wypijamy :)
Białka i 1/4 szklanki cukru ubijamy na sztywno. Resztę cukru, cukier waniliowy, żółtka i masło ucieramy, dodajemy mąki, proszek i mleko. Miksujemy razem, na koniec mieszamy szpatułką z ubitymi białkami. Większą część ciasta wykładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na nie masę rabarbarową i resztę ciasta. Wygładzamy wierzch, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około 40 - 50 minut. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.
10 comments
Fajne, proste ciacho ;)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho. Lubię ucierane, bo zawsze się udają :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńTo prawda, to ten typ ciast, który zawsze wyjdzie, więc można go zrobić na ostatnią chwilę, kiedy mają wpaść niezapowiedziani goście ! Super przepis :)
OdpowiedzUsuńPrzepis, który nie zawodzi :)
UsuńCiasto dla gości? Nieee lepiej samemu zjeść, gości potrzymac przy kawie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto, z rabarbarem musiało smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńProste i smaczne czyli idealne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ucierane ciasta z owocami, tez planuję robić w następnym tygodniu:)
OdpowiedzUsuńTakiego ciasta z owocami nie da się nie lubić :)
Usuń