Wilgotna babka cytrynowa
16:40Smaczna cytrynowa babka do popołudniowej kawy czy herbaty. Wilgotna za sprawą serka. Przepis wygrzebany ze starej książki i jak zwykle w takich przypadkach bardzo udany :)
Składniki :
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 150 g masła lub margaryny,
- sok i otarta skórka z cytryny,
- 150 g serka homogenizowanego ( dałem waniliowy ),
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie :
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło, serek, sok, skórkę i dalej ucieramy. Obie mąki i proszek przesiewamy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę, sprawdzając patyczkiem.
16 comments
Piękna babeczka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńStare przepisy w większości nie zawodzą. Świetna baba :)
OdpowiedzUsuńO, ciekawa baba, takiej z serkiem homogenizowanym jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować :)
UsuńLubię takie wilgotne ciasta ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasta cytrynowe, jeśli ta babka rzeczywiście wychodzi wilgotna, to zapisuję przepis i wypróbuję go :)
OdpowiedzUsuńTeż robię cytrynową babeczkę, ale bez serka, ciekawy dodatek, wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńPrzez serek babka jest wilgotniejsza :)
UsuńŚwietna, lubię takie wilgotne ciacha
OdpowiedzUsuńBabka wygląda bosko. Naprawdę miękko i puszyście :)
OdpowiedzUsuńBabeczka cudna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam babki cytrynowe, ale z serkiem nie robiłam, musze wypróbować!
OdpowiedzUsuńNie dla nas ze względu na gluten i cytryny których w takich wypiekach nie lubimy... ALE! z drugiej strony znamy takie babki tylko z wersji kupionej w cukierni ze sztucznym aromatem a ta pewnie smakuje inaczej :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że pewniakiem smakuje inaczej :)
UsuńTwarda , zakalec , zbite ciasto
OdpowiedzUsuń