Reklama

niedziela, 7 czerwca 2015

Wilgotna babka cytrynowa

Smaczna cytrynowa babka do popołudniowej kawy czy herbaty. Wilgotna za sprawą serka. Przepis wygrzebany ze starej książki i jak zwykle w takich przypadkach bardzo udany :)


Składniki :

- 4 jajka,

- 3/4 szklanki cukru,

- 150 g masła lub margaryny,

- sok i otarta skórka z cytryny,

- 150 g serka homogenizowanego ( dałem waniliowy ),

- 1 szklanka mąki pszennej,

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wykonanie :

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło, serek, sok, skórkę i dalej ucieramy. Obie mąki i proszek przesiewamy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę, sprawdzając patyczkiem.

 Wiosenne słodkości!

18 komentarzy:

  1. Stare przepisy w większości nie zawodzą. Świetna baba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, ciekawa baba, takiej z serkiem homogenizowanym jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie wilgotne ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię ciasta cytrynowe, jeśli ta babka rzeczywiście wychodzi wilgotna, to zapisuję przepis i wypróbuję go :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robię cytrynową babeczkę, ale bez serka, ciekawy dodatek, wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przez serek babka jest wilgotniejsza :)

      Usuń
  6. Świetna, lubię takie wilgotne ciacha

    OdpowiedzUsuń
  7. Babka wygląda bosko. Naprawdę miękko i puszyście :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam babki cytrynowe, ale z serkiem nie robiłam, musze wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie dla nas ze względu na gluten i cytryny których w takich wypiekach nie lubimy... ALE! z drugiej strony znamy takie babki tylko z wersji kupionej w cukierni ze sztucznym aromatem a ta pewnie smakuje inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że pewniakiem smakuje inaczej :)

      Usuń