Reklama

wtorek, 2 czerwca 2015

Sałatka z makrelą

Pożywna i smaczna sałatka z dodatkiem wędzonej makreli, bez dodatku majonezu :)





Składniki :

- wędzona makrela,

- kwaśne, twarde jabłko,

- 2 - 3 łodygi selera naciowego,

- 2 pomidory rzymskie,

- natka pietruszki,

- sok z cytryny.

Sos :

- łyżka octu balsamicznego,

- łyżka oleju,

- sól, pieprz,

- pół ząbka startego czosnku.

Wykonanie :

Makrelę obrać ze skóry i ości, podzielić na kawałki. Jabłko przekroić na pół i  wyciąć gniazdo z nasionami. Pokroić w półplasterki i skropić sokiem z cytryny. Seler obrać i cienko pokroić. Pomidory również pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu i polać przyrządzonym sosem. Całość posypać natką pietruszki.

8 komentarzy:

  1. Ciekawe połaczenia smakowe. Muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że do przepisu weszło jabłko, to może być ciekawy misz-masz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała. Taka jaką lubię. Można wziąć na wynos czy zjeść na obiad lub kolację! Wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię sałatki z makrelą mąż jest ich wielkim fanem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu często jadamy pasty z makrelą na chlebie. Sałatkę robiłem po raz pierwszy, ale nie ostatni :)

      Usuń