Schab z musztardową glazurą

18:18

Schab z przepisu Jakuba Kuronia. Smaczny i aromatyczny, bo z rozmarynem :)




Składniki :

- 6 plastrów schabu,

- sól, pieprz,

- 2 łyżki musztardy sarepskiej,

- 2 łyżki miodu,

- sok z połowy cytryny,

- listki z 3 - 4 gałązek rozmarynu,

- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,

- mąka do obtoczenia,

- olej do obsmażenia.

Wykonanie :

Schab lekko rozbić, posypać solą, pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Miód, musztardę, sok z cytryny i rozmaryn wymieszać, przyprawić solą. Powstałą glazurą posmarować mięso i zapiec w piekarniku przez około 15 minut.

Również może ci się spodobać

10 comments

  1. Bardzo lubię dodatek cytryny do mięs, nie tylko rozbija białko ale także nadaje ciekawego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być smaczne, połączenie mięska i musztardy zawsze się sprawdza :) I ten rozmaryn... Pycha :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Podpatrzę taką wersję schabowych:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Schab wygląda świetnie. Dobry, tradycyjny obiad. Glazura bardzo ciekawa! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny schabik, lubię takie musztardowe glazury do mięs:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam schaby w każdej wersji!

    OdpowiedzUsuń