Reklama

środa, 17 czerwca 2015

Schab z musztardową glazurą

Schab z przepisu Jakuba Kuronia. Smaczny i aromatyczny, bo z rozmarynem :)




Składniki :

- 6 plastrów schabu,

- sól, pieprz,

- 2 łyżki musztardy sarepskiej,

- 2 łyżki miodu,

- sok z połowy cytryny,

- listki z 3 - 4 gałązek rozmarynu,

- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,

- mąka do obtoczenia,

- olej do obsmażenia.

Wykonanie :

Schab lekko rozbić, posypać solą, pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Miód, musztardę, sok z cytryny i rozmaryn wymieszać, przyprawić solą. Powstałą glazurą posmarować mięso i zapiec w piekarniku przez około 15 minut.

10 komentarzy:

  1. Bardzo lubię dodatek cytryny do mięs, nie tylko rozbija białko ale także nadaje ciekawego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być smaczne, połączenie mięska i musztardy zawsze się sprawdza :) I ten rozmaryn... Pycha :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Podpatrzę taką wersję schabowych:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Schab wygląda świetnie. Dobry, tradycyjny obiad. Glazura bardzo ciekawa! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny schabik, lubię takie musztardowe glazury do mięs:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam schaby w każdej wersji!

    OdpowiedzUsuń