Schab z musztardową glazurą
18:18Schab z przepisu Jakuba Kuronia. Smaczny i aromatyczny, bo z rozmarynem :)
Składniki :
- 6 plastrów schabu,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki musztardy sarepskiej,
- 2 łyżki miodu,
- sok z połowy cytryny,
- listki z 3 - 4 gałązek rozmarynu,
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
- mąka do obtoczenia,
- olej do obsmażenia.
Wykonanie :
Schab lekko rozbić, posypać solą, pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Miód, musztardę, sok z cytryny i rozmaryn wymieszać, przyprawić solą. Powstałą glazurą posmarować mięso i zapiec w piekarniku przez około 15 minut.
10 comments
Bardzo lubię dodatek cytryny do mięs, nie tylko rozbija białko ale także nadaje ciekawego smaku.
OdpowiedzUsuńMusi być smaczne, połączenie mięska i musztardy zawsze się sprawdza :) I ten rozmaryn... Pycha :}
OdpowiedzUsuńPodpatrzę taką wersję schabowych:-)
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło :)
UsuńŚwietny miałeś obiadek, super
OdpowiedzUsuńSuper mięsko, w moim guście :)
OdpowiedzUsuńSchab wygląda świetnie. Dobry, tradycyjny obiad. Glazura bardzo ciekawa! :)
OdpowiedzUsuńTa glazura daje bardzo fajny smak :)
UsuńPyszny schabik, lubię takie musztardowe glazury do mięs:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam schaby w każdej wersji!
OdpowiedzUsuń