Kluski z kaszy kukurydzianej

16:16

Pomysł na kluski zaczerpniety od Pani Eli. Ja z chwilowego braku kaszy manny zastąpiłem ją kaszą kukurydzianą. Chwila pracy i fajny dodatek do obiadu gotowy. My zjedliśmy je z mięsnym sosem, ale myślę, że na słodko lub z warzywami też będą fajnie smakować, więc polecam :)


Składniki :

- łyżka masła,

- 2 jajka,

- 1/3 szklanki kaszy kukurydzianej,

- łyżka mąki,

- sól, pieprz.

Wykonanie :

Masło utrzeć z jajkami, dodać stopniowo kaszę i mąkę. Utrzeć i odstawić na 15 minut do napęcznienia. Ja wydłużyłem czas odstawienia do 25 minut i zwiększyłem ilość mąki, ponieważ masa była za luźna na kluski. Być może za sprawą kaszy kukurydzianej. W końcowym etapie kluski wyszły smaczne. Po oryginalny przepis odsyłam do Pani Eli.

Również może ci się spodobać

12 comments

  1. Bardzo lubię domowe kluseczki, pyszne musiały być, ja wczoraj robiłam gnocchi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O znajomy widok. :) Pokusiłam się o wersję na słodko i z sosem pieczarkowym...smakują naprawę znakomicie. :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł. zapowiada się bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze lubiłyśmy każdego rodzaju kluski :D

    OdpowiedzUsuń
  5. a są delikatne? wyglądają na takie ;)

    OdpowiedzUsuń