Kruche rurki trójskładnikowe

17:57

Kiedy rano u Pani Ani zobaczyłem te rurki to nie pozostało nic innego jak zakasać rękawy i zabrać się do pieczenia. Ciasto jest bezproblemowe, a rurki po upieczeniu pyszne i kruche. Część zrobiłem z marmoladą pigwową, a część z powidłami domowymi. Bardzo polecam, chwila pracy, a potem sama przyjemność jedzenia :)



Składniki :

- 250 g miękkiego masła,

- 200 g śmietany 18 %,

- 3 szklanki mąki,

- dowolna, gęsta marmolada,

- powidła śliwkowe.


Wykonanie :

Masło wymieszać ze śmietaną ( można zmiksować, ja rozgniotłem ręką ) i dodać mąkę. Ręcznie wyrobić ciasto. Przy wałkowaniu delikatnie podsypać mąką. Sposób zwijania u mnie jest trochę inny. Nie wycinałem kwadratów. Ciasto rozwałkowałem,pociąłem długie prostokąty, na brzeg położyłem marmoladę i zwinąłem ciasto tak żeby wyszła rurka. Każdy długi wałek pokroiłem na 5 - 6 części. Te z powidłami natomiast, bojąc się, że wypłyną, upiekłem w wałkach i potem pokroiłem.

Również może ci się spodobać

12 comments

  1. Fajne te rureczki, aż na nie ochoty nabrałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobne rureczki i są naprawdę pyszne i mega kruche :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciastka wyglądają apetycznie, ale mnie zachwyca ta serweta! Marzę o podobnej...tyle, że nie umiem na drutach :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serweta jest po prababci, mama podpowiedziała, że szydełkowa :)

      Usuń
  4. Mniam, przepięknie wyglądają!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł na deser. Trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Powidła w takim cieście to strzał w dziesiątkę :D Fajnie by tak jeszcze zanurzać je w bitej śmietanie xD

    OdpowiedzUsuń
  7. Rurki to ja uwielbiam więc ,te przygotowane przez Ciebie na pewno będą przepyszne i wyjątkowe ,na masełku ,śmietance niebo dla podniebienia .
    Nic tylko zajadać ,przepis do szybkiej realizacji.

    OdpowiedzUsuń