Reklama

piątek, 26 lutego 2016

Szpinakowa tortilla z rybą


Te tortille powstały z myślą o moim młodszym bracie, który nie bardzo lubi się ze szpinakiem. Chociaż ciasto szpinakowe lubi :))  Szpinaku w tortillach nie czuć, więc można przemycić go w ten sposób do jadłospisu.


Składniki :

Ciasto:

- około 3 szklanek mąki,

- 4 łyżki oleju,

- około 3/4 szklanki gorącego mleka lub wody,

- około 1/2 szklanki zmiksowanego lub rozdrobnionego szpinaku,

- sól.

Dodatki :

- usmażony filet z dorsza,

- pocięta w cienki paseczki marchew,

- sałata,

- pocięty w paseczki ogórek kiszony.

Sos :

- gęsty jogurt naturalny,

- świeży koperek,

- sól, pieprz.











Wszystkie składniki ciasta wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić przykryte na pół godziny, a następnie odrywać kulkę,podsypać mąką, rozwałkować cienko i piec na patelni bez tłuszczu przez pół minuty z każdej strony. Ciepłą tortillę posmarować sosem, ułożyć pociętą w cienkie paseczki marchewkę, sałatę, ogórka kiszonego oraz paski usmażonej ryby. Zwinąć rulon i jeść z apetytem :))

6 komentarzy:

  1. Bardzo pomysłowe i ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za szpinakiem. Fajnie go przemyciłeś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pyszności, kocham takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń