Szpinakowa tortilla z rybą
15:03
Te tortille powstały z myślą o moim młodszym bracie, który nie bardzo lubi się ze szpinakiem. Chociaż ciasto szpinakowe lubi :)) Szpinaku w tortillach nie czuć, więc można przemycić go w ten sposób do jadłospisu.
Składniki :
Ciasto:
- około 3 szklanek mąki,
- 4 łyżki oleju,
- około 3/4 szklanki gorącego mleka lub wody,
- około 1/2 szklanki zmiksowanego lub rozdrobnionego szpinaku,
- sól.
Dodatki :
- usmażony filet z dorsza,
- pocięta w cienki paseczki marchew,
- sałata,
- pocięty w paseczki ogórek kiszony.
Sos :
- gęsty jogurt naturalny,
- świeży koperek,
- sól, pieprz.
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić przykryte na pół godziny, a następnie odrywać kulkę,podsypać mąką, rozwałkować cienko i piec na patelni bez tłuszczu przez pół minuty z każdej strony. Ciepłą tortillę posmarować sosem, ułożyć pociętą w cienkie paseczki marchewkę, sałatę, ogórka kiszonego oraz paski usmażonej ryby. Zwinąć rulon i jeść z apetytem :))
5 comments
Bardzo pomysłowe i ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za szpinakiem. Fajnie go przemyciłeś :)
OdpowiedzUsuńDla brata wszystko :)))
UsuńAleż pyszności, kocham takie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńMy tez lubimy :)
OdpowiedzUsuń