Rogaliki z ciasta serowo-olejowego
08:51Przepis ze starej gazetki. Określone tam zostały jako leciutkie rogaliki i faktycznie takie są. Ciasto robi się szybko i nie wymaga chłodzenia, więc do popołudniowej kawy, herbaty świetne :)
Składniki :
- 150 g zmielonego chudego twarogu,
- 6 łyżek oleju,
- 2 żółtka,
- 4 łyżki cukru,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- dowolne nadzienie : u mnie powidła
Wykonanie :
Twaróg, olej, jogurt i żółtka wymieszać z cukrem. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać więcej jogurtu lub podsypać mąką. Powinno być plastyczne. Ciasto cienko rozwałkować w koło, wyciąć trójkąty, nakładać po łyżeczce marmolady lub innego nadzienia. Zwinąć rogaliki i piec w nagrzanym do 180 - 190 stopni piekarniku przez około 25 minut do zrumienienia.
5 comments
Jeśli chodzi o ciasto serowe, to nigdy jakoś nie przygotowywałam z niego rogalików :) U mnie w domu zawsze się z niego robiło obwarzanki :)
OdpowiedzUsuńU mnie robi się i oponki i rogaliki, chociaż to ciasto jest trochę inne od typowego :)
UsuńFajne te rogaliki, muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńRzeczywiście były pyszne :)
UsuńWyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuń