Reklama

czwartek, 25 lutego 2016

Rogaliki z ciasta serowo-olejowego

Przepis ze starej gazetki. Określone tam zostały jako leciutkie rogaliki i faktycznie takie są. Ciasto robi się szybko i nie wymaga chłodzenia, więc do popołudniowej kawy, herbaty świetne :)


Składniki :

- 150 g zmielonego chudego twarogu,

- 6 łyżek oleju,

- 2 żółtka,

- 4 łyżki cukru,

- 300 g mąki pszennej,

- 2  łyżki jogurtu naturalnego,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- dowolne nadzienie : u mnie powidła

Wykonanie :

Twaróg, olej, jogurt i żółtka wymieszać z cukrem. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać więcej jogurtu lub podsypać mąką. Powinno być plastyczne. Ciasto cienko rozwałkować w koło, wyciąć trójkąty, nakładać po łyżeczce marmolady lub innego nadzienia. Zwinąć rogaliki i piec w nagrzanym do 180 - 190 stopni piekarniku przez około 25 minut do zrumienienia.

5 komentarzy:

  1. Jeśli chodzi o ciasto serowe, to nigdy jakoś nie przygotowywałam z niego rogalików :) U mnie w domu zawsze się z niego robiło obwarzanki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie robi się i oponki i rogaliki, chociaż to ciasto jest trochę inne od typowego :)

      Usuń
  2. Fajne te rogaliki, muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń