Babka miodowo - cytrynowa
19:03Smaczna babeczka przygotowana na szybko. Receptura dostosowana do zapasów lodówkowo - szafkowych, ale taki smak chodził za mną od jakiegoś czasu :))
Składniki :
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 3 - 4 łyżki roztopionego masła
- 2,5 szklanki mąki,
- 3 łyżki miodu,
- kisiel cytrynowy,
- budyń waniliowy,
- sok z dwóch cytryn,
- 1 łyżka cynamonu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Lukier dowolny
Wykonanie :
Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Miksując dodać jogurt i masło. Masę podzielić pomiędzy dwie miski. Do jednej dodać przesiany kisiel z połową proszku i mąki oraz wlać sok cytrynowy. Szybko i dokładnie zmiksować.Wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej miski dodać przesiany budyń z resztą proszku i mąki oraz miód i cynamon. Krótko zmiksować. Wylać na ciasto cytrynowe. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia i "suchego patyczka ".
7 comments
Ależ cudownie puszysta:)
OdpowiedzUsuńCudowna apetycznie wyglądająca babka.
OdpowiedzUsuńTo musi być fajne połączenie z tym smakiem cytrynowym i miodem :) Wyrosła pięknie i widać, że jest puszysta ! Podkradam kawałek na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDo herbatki czy kawki jak znalazł, poproszę kawałeczek
OdpowiedzUsuńklasyczna baba tak znana tak kochana :)
OdpowiedzUsuńJuż ją lubimy. Po pierwsze ucierana i bez kremu, po drugie bardzo ciekawe zestawienie smaków a po trzecie bardzo fajnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńMy też bardzo lubimy babki, a ze smakami można kombinować do woli :))
Usuń