Reklama

poniedziałek, 8 lutego 2016

Babka miodowo - cytrynowa

Smaczna babeczka przygotowana na szybko. Receptura dostosowana do zapasów lodówkowo - szafkowych, ale taki smak chodził za mną od jakiegoś czasu :))



Składniki :

- 4 jajka,

- 3/4 szklanki cukru,

- 200 g jogurtu naturalnego,

- 3 - 4 łyżki roztopionego masła 

- 2,5 szklanki mąki,

- 3 łyżki miodu,

- kisiel cytrynowy,

- budyń waniliowy,

- sok z dwóch cytryn,

- 1 łyżka cynamonu,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Lukier dowolny

Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem na jasną masę. Miksując dodać jogurt i  masło. Masę podzielić pomiędzy dwie miski. Do jednej dodać przesiany kisiel z połową proszku i mąki oraz wlać sok cytrynowy. Szybko i dokładnie zmiksować.Wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej miski dodać przesiany budyń z resztą proszku i mąki oraz miód i cynamon. Krótko zmiksować. Wylać na ciasto cytrynowe. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia i  "suchego patyczka ".

7 komentarzy:

  1. Cudowna apetycznie wyglądająca babka.

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być fajne połączenie z tym smakiem cytrynowym i miodem :) Wyrosła pięknie i widać, że jest puszysta ! Podkradam kawałek na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do herbatki czy kawki jak znalazł, poproszę kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  4. klasyczna baba tak znana tak kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już ją lubimy. Po pierwsze ucierana i bez kremu, po drugie bardzo ciekawe zestawienie smaków a po trzecie bardzo fajnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też bardzo lubimy babki, a ze smakami można kombinować do woli :))

      Usuń