Reklama

sobota, 27 lutego 2016

Zapiekanka ryżowo - twarogowa z jabłkami

Ryż z jabłkami większość lubi. Ta wersja zapiekanki jest bogatsza w składniki i smaki. Może być jedzona w ramach obiadu, kolacji lub deseru. Owoce też można dowolnie zamieniać. Podpierałem się przepisem z forum cincin



Składniki :

- 200 g ryżu,

- 250 g twarogu,

- 2 jajka,

- 3 łyżki cukru waniliowego,

- 2 łyżki budyniu waniliowego,

- 5 jabłek,

- cynamon.

Wykonanie :

Ryż ugotować w wodzie lub mleku do miękkości. Utrzeć żółtka z cukrem i twarogiem. Jeśli ktoś lubi bardziej słodko proponuję dać więcej cukru. Dodać budyń i letni ryż.  Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na wierzch nałożyć starte na tarce jabłka wymieszane z cynamonem. Zapiekankę wstawić do piekarnika. Piec w 190 stopniach przez około 45minut.

  Student challenge 

więcej informacji o  projekcie Cooknomics na https://www.facebook.com/Cooknomics/ .

3 komentarze:

  1. Cynamon, jabłka doskonały tandem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką zapiekankę z ryżem i jabłkami. CO prawda u mnie w domu nie dodaje się twarogu, ale to może być ciekawy składnik w tym daniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też się kiedyś nie dodawało, był klasyczny ryż z jabłkami.Jednak kiedy wynalazłem ten przepis musiałem spróbować i smakuje fajnie, tak sernikowo :)

      Usuń