Zapiekanka ryżowo - twarogowa z jabłkami
19:11Ryż z jabłkami większość lubi. Ta wersja zapiekanki jest bogatsza w składniki i smaki. Może być jedzona w ramach obiadu, kolacji lub deseru. Owoce też można dowolnie zamieniać. Podpierałem się przepisem z forum cincin
Składniki :
- 200 g ryżu,
- 250 g twarogu,
- 2 jajka,
- 3 łyżki cukru waniliowego,
- 2 łyżki budyniu waniliowego,
- 5 jabłek,
- cynamon.
Wykonanie :
Ryż ugotować w wodzie lub mleku do miękkości. Utrzeć żółtka z cukrem i twarogiem. Jeśli ktoś lubi bardziej słodko proponuję dać więcej cukru. Dodać budyń i letni ryż. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na wierzch nałożyć starte na tarce jabłka wymieszane z cynamonem. Zapiekankę wstawić do piekarnika. Piec w 190 stopniach przez około 45minut.
więcej informacji o projekcie Cooknomics na https://www.facebook.com/Cooknomics/ .
3 comments
Cynamon, jabłka doskonały tandem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką zapiekankę z ryżem i jabłkami. CO prawda u mnie w domu nie dodaje się twarogu, ale to może być ciekawy składnik w tym daniu :)
OdpowiedzUsuńU mnie też się kiedyś nie dodawało, był klasyczny ryż z jabłkami.Jednak kiedy wynalazłem ten przepis musiałem spróbować i smakuje fajnie, tak sernikowo :)
Usuń