Indyk w sosie porowym
21:38Danie w stylu hawajskim poprzez dodatek ananasa i kolory :)
Składniki :
- 6 plastrów indyczego fileta,
- biała część dużego pora,
- 6 plastrów ananasa,
- łyżka oleju,
- 50 g tartego żółtego sera,
- łyżeczka masła,
- łyżka mąki,
- 50 ml kremówki,
- bulion ( około szklanki ),
- sól, pieprz biały.
Wykonanie :
Pora pokroić w półplasterki i poddusić na oleju. Zdjąć, a na tym samym tłuszczu podsmażyć rozbite kotlety. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego na przemian z ananasem. Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę. Mieszając dolać kremówkę i bulion. Zagotować, dołożyć por i tarty ser. Całość przyprawić solą i pieprzem. Sosem polać mięso i wstawić do piekarnika. Zapiec i zjadać, najlepiej z ryżem.
6 comments
Bardzo smaczne danie
OdpowiedzUsuńTo może być fajny obiadek ! Sos porowy brzmi jak ulał, jeśli go zestawić z drobiem, a i ten ananas lekko podkręca to danie :)
OdpowiedzUsuńFajny obiadek, idealny!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo fajnie, z ciekawością bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńCiekawe czy ananas w takim wydaniu nam by posmakował :D
OdpowiedzUsuńDanie wygląda świetnie :)
Ananas mi się podoba, lubię takie zestawy :)
OdpowiedzUsuń