Reklama

sobota, 13 lutego 2016

Indyk w sosie porowym

Danie w stylu hawajskim poprzez dodatek ananasa i kolory :) 


Składniki :

- 6 plastrów indyczego fileta,

- biała część dużego pora,



- 6 plastrów ananasa,

- łyżka oleju,                                               

- 50 g tartego żółtego sera,

- łyżeczka masła,

- łyżka mąki,

- 50 ml kremówki,

- bulion ( około szklanki ),

- sól, pieprz biały.

Wykonanie :

Pora pokroić w półplasterki i poddusić na oleju. Zdjąć, a na tym samym tłuszczu podsmażyć rozbite kotlety. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego na przemian z ananasem. Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę. Mieszając dolać kremówkę i bulion. Zagotować, dołożyć por i tarty ser. Całość przyprawić solą i pieprzem. Sosem polać mięso i wstawić do piekarnika. Zapiec i zjadać, najlepiej z ryżem.

6 komentarzy:

  1. To może być fajny obiadek ! Sos porowy brzmi jak ulał, jeśli go zestawić z drobiem, a i ten ananas lekko podkręca to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo fajnie, z ciekawością bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe czy ananas w takim wydaniu nam by posmakował :D
    Danie wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ananas mi się podoba, lubię takie zestawy :)

    OdpowiedzUsuń