Reklama

wtorek, 23 lutego 2016

Kotlety makaronowe z paluszkami krabowymi

Przepis, który  mnie zaciekawił pochodzi z książeczki  "Najlepsze kotlety ". Fajne danie, w szczególności jeśli zostanie nam makaron np. z rosołu :)





Składniki :

- około 250 g ugotowanego makaronu typu nitki,

- około 200 g paluszków krabowych, drobno pokrojonych,

- 3 łyżki koperku,

- czerwona papryka pokrojona w kostkę,

- 1/2 cebuli posiekanej,

- około 40 g żółtego, tartego sera,

- 2 jajka,

- około 2 - 3 łyżki mąki,

- mielony czarny pieprz, sól,

- olej do smażenia.

Wykonanie :













Makaron można trochę przesiekać nożem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić. Masę włożyć na 30 minut do lodówki. Uformować kotlety i smażyć na patelni, na oleju.
Myślę, że jeśli nie lubi się surimi można ten składnik zamienić np. na dowolną rybę, szynkę, mięso gotowane z kurczaka lub dodać inne warzywa.


                                                                                     

9 komentarzy:

  1. Super te kotleciki, zawsze u mnie po niedzieli zostaje trochę makaronu, więc fajnie można go spożytkować :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajna propozycja kotlecików

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne danie, nie słyszałam jeszcze o takich kotlecikach:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne te kotleciki, coś nowego. Na prawdę świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny obiad lub (jak dla mnie) też świetna opcja na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na drugie też mogą być, nawet w wersji na zimno :)

      Usuń