Reklama

wtorek, 1 marca 2016

Dyniowo-kakaowy chleb

Ostatnia dynia czekała w kolejce na przetworzenie dość długo. Po pokrojeniu, upieczeniu i zmiksowaniu została podzielona na porcje. Jedna z nich trafiła dzisiaj do chleba. Nieskromnie powiem, że wyszedł bardzo dobry, a po przekrojeniu robi spore wrażenie .Niby zwykły codzienny chleb, a jednak niecodzienny :)






Składniki :

ciasto dyniowe :

- 3/4 szklanki musu dyniowego,                             

- około 1/2 szklanki ciepłej wody,

- 12,5 g świeżych drożdży,

- 1/2 łyżeczki soli,

- około 2 szklanek mąki pszennej,

- łyżeczka oleju.

ciasto kakaowe :

- około 2 szklanek mąki pszennej,
                                                                                             
- łyżka ciemnego kakao,

- 3/4 szklanki ciepłej wody,

- 12,5 g świeżych drożdży,

- 1/2 łyżeczki soli,
                                                                                                          

- łyżeczka oleju.






W obu wersjach ciasta drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto dyniowe może wymagać więcej mąki. Oba ciasta przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie, najlepiej na papierze do pieczenia, wyłożyć ciasto kakaowe. Rozpłaszczyć je dłonią na prostokąt, na nie wyłożyć ciasto dyniowe i znowu rozpłaszczyć. Wzdłuż krótszego boku zwinąć roladę. Delikatnie ją spłaszczyć i  znowu zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku. Razem z papierem przenieść na blachę,obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie można chleb naciąć. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 50 - 60 minut. Gdy chleb będzie zrumieniony delikatnie w niego popukać. Jeżeli od spodu wyda głuchy odgłos znaczy to, że jest upieczony.

14 komentarzy:

  1. Kiedyś tak drożdżówkę zwijałam :) Pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda, musi wyjatkowo smakować

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb wygląda fantastycznie, ma ładne kolory ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolory jeszcze lepsze w rzeczywistości :)

      Usuń
  4. Ależ cudownie wygląda w przekroju, mniam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepisy na chleb niezmiennie mnie zaskakują : ) Niektóre z nich (jak choćby ta zebra) są tak oryginalne, że zaczynamy się zastanawiać, czy to jeszcze chleb, a może już ciasto? Po rozkrojeniu chleb prezentuje się genialnie, na pewno będzie sporym zaskoczeniem dla każdego. Przepis chętnie wypróbuję, jestem bardzo ciekawa efektu jaki niesie ze sobą dodanie dyni do pieczywa. Taka zebra zdecydowanie zniechęca do kupowania chleba w sklepie : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim domu tylko w ostateczności kupujemy chleb, pieczemy zazwyczaj na zakwasie. Wyjątkiem są takie "bardziej atrakcyjne" na drożdżach. Ten faktycznie wygląda jak ciasto, ale smakuje jak chleb :)

      Usuń
  6. Kojarzy i się z ciastem zebra :) Fajnie to wygląda i te paski takie równomierne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku jaki fantastyczny chlebuś :-)

    OdpowiedzUsuń