Szarlotka kruszonkowa

16:52

Pyszna, krucha szarlotka, której ledwo zdążyłem zrobić zdjęcie. Rozeszła się prawie w całości zanim zdążyła wystygnąć :)



Składniki :

-1/2 kg mąki,

- 250 g masła,

- 150 g cukru pudru,

- 3 żółtka,

- 2 - 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,

- cukier waniliowy,

- około 2 kg jabłek,

- cukier do smaku,

- cynamon.

Wykonanie :

Mąkę przesiekać z masłem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na godzinę. Ja włożyłem na 40 minut do zamrażalnika. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką ścieramy na tarce połowę schłodzonego ciasta. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z cukrem i cynamonem. Wykładamy na spód, a na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Również może ci się spodobać

9 comments