Reklama

czwartek, 10 marca 2016

Szarlotka kruszonkowa

Pyszna, krucha szarlotka, której ledwo zdążyłem zrobić zdjęcie. Rozeszła się prawie w całości zanim zdążyła wystygnąć :)



Składniki :

-1/2 kg mąki,

- 250 g masła,

- 150 g cukru pudru,

- 3 żółtka,

- 2 - 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,

- cukier waniliowy,

- około 2 kg jabłek,

- cukier do smaku,

- cynamon.

Wykonanie :

Mąkę przesiekać z masłem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na godzinę. Ja włożyłem na 40 minut do zamrażalnika. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką ścieramy na tarce połowę schłodzonego ciasta. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z cukrem i cynamonem. Wykładamy na spód, a na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Pycha ! I ma dużo jabłek tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jabłek do szarlotek czy jabłeczników zawsze upycham dużo:)

      Usuń
  2. Mniam:)przydałby mi się teraz taki pyszny kawał szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka, jak sernik zawsze mile widziana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna, po brzegi wypełniona jabłkami, taką uwielbiam ;).

    OdpowiedzUsuń