Szarlotka kruszonkowa
16:52Pyszna, krucha szarlotka, której ledwo zdążyłem zrobić zdjęcie. Rozeszła się prawie w całości zanim zdążyła wystygnąć :)
Składniki :
-1/2 kg mąki,
- 250 g masła,
- 150 g cukru pudru,
- 3 żółtka,
- 2 - 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
- cukier waniliowy,
- około 2 kg jabłek,
- cukier do smaku,
- cynamon.
Wykonanie :
Mąkę przesiekać z masłem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na godzinę. Ja włożyłem na 40 minut do zamrażalnika. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką ścieramy na tarce połowę schłodzonego ciasta. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i mieszamy z cukrem i cynamonem. Wykładamy na spód, a na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
9 comments
Pycha ! I ma dużo jabłek tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńJabłek do szarlotek czy jabłeczników zawsze upycham dużo:)
UsuńMniam:)przydałby mi się teraz taki pyszny kawał szarlotki:)
OdpowiedzUsuńSzarlotka, jak sernik zawsze mile widziana :)
OdpowiedzUsuńKlasyczna i smaczna szarlotka
OdpowiedzUsuńPyszna, po brzegi wypełniona jabłkami, taką uwielbiam ;).
OdpowiedzUsuńfaktycznie, takie najlepsze :)
UsuńUwielbiam ją :D
OdpowiedzUsuńJaka wielkosc blachy?
OdpowiedzUsuń