Tort czekoladowo - kawowy
15:47Tort idealny na Dzień Kobiet dla moich Pań w rodzinie :)
Skladniki:
Biszkopt:
- 5 jajek,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia.
Krem:
- 660 ml śmietany 30%,
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 100 g mlecznej czekolady,
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżeczka żelatyny.
Sposób przygotowania:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i jeszcze raz zmiksować. Oba rodzaje mąki i proszek przesiać i delikatnie wymieszać na pomocą szpatułki z masą jajeczną. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia i "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekroić na 2-3 blaty. Przed przełożeniem można nasączyć ciasto herbatą.
Czekoladę rozpuścić w części śmietany, dodać kawę rozpuszczalną i odłożyć w zimne miejsce. Dolać resztę śmietany oraz ubić. Jeśli krem będzie za rzadki to można dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody.
Następnie przełożyć biszkopt kremem i ozdabobić wedle uznania. Smacznego!!! :)
1 comments
A szukam przepisu na dobry tort z czekoladą. Przepis wydaje się bardzo prosty a zdjęcie zachęca do wypróbowania. Na pewno skorzystam 😉
OdpowiedzUsuń