Czarny filet z czerwoną kaszą
14:15Filet z kurczaka zamieniony w wykwintne danie, które na talerzu prezentuje się bez zarzutu. Pomysł na panierkę został zaczerpnięty od Pascala. Kasza w czerwonym kolorze idealnie pasuje do czarnego mięsa :)
Składniki :
Czarny filet :
- filet z kurczaka,
- ostra musztarda,
- mak ( użyłem mielonego ),
- sól, pieprz,
- olej.
Czerwona kasza :
- szklanka kasza gryczana niepalona,
- ugotowany burak,
- mała cebula,
- 1/4 strąka papryki czerwonej,
- sól, pieprz,
- ocet winny do smaku,
- szczypiorek.
Wykonanie :
Filety pokroić na plastry. Każdy kawałek mięsa posolić, popieprzyć i posmarować z obu stron musztardą. Panierować w maku i smażyć na patelni wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem.
Kaszę gryczaną ugotować w dwóch szklankach osolonego wrzątku. W tym czasie buraka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić octem winnym. Cebulę drobno posiekać, a paprykę pokroić. Warzywa zeszklić na małej ilości oleju i wymieszać z burakiem. Całość doprawić na ostro solą i pieprzem.
Ugotowaną, gorącą kaszę wymieszać z sałatką buraczaną i posypać szczypiorkiem.
12 comments
Fajny pomysł z tą makową panierką, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńFajny, ale trzeba lubić mak :)
UsuńWow, ależ ciekawy sposób na kurczaka:)
OdpowiedzUsuńMichał to naprawdę pięknie wygląda. Nadziewałam mięso makiem, ale nie panierowałam, czas nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńwygląda ciekawie!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie przygotowany kurczak. :)
OdpowiedzUsuńPierwsze widzę takie połączenie:)
OdpowiedzUsuńo makowa panierka - super pomysł :)
OdpowiedzUsuńale fajne! :) musi smakować! :)
OdpowiedzUsuńKurczak w maku? Super pomysł i pewnie ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńKasza nas również urzekła :)
Faktycznie Mikołaju, kurczak w tej panierce wygląda bardzo wykwintnie. Ja robiłam łososia, jak Pascal. Jest również fantastyczny.
OdpowiedzUsuńZ pewnością wypróbuję Pani wersję z rybą :)
Usuń