Kruche rurki trójskładnikowe
17:57Kiedy rano u Pani Ani zobaczyłem te rurki to nie pozostało nic innego jak zakasać rękawy i zabrać się do pieczenia. Ciasto jest bezproblemowe, a rurki po upieczeniu pyszne i kruche. Część zrobiłem z marmoladą pigwową, a część z powidłami domowymi. Bardzo polecam, chwila pracy, a potem sama przyjemność jedzenia :)
Składniki :
- 250 g miękkiego masła,
- 200 g śmietany 18 %,
- 3 szklanki mąki,
- dowolna, gęsta marmolada,
- powidła śliwkowe.
Wykonanie :
Masło wymieszać ze śmietaną ( można zmiksować, ja rozgniotłem ręką ) i dodać mąkę. Ręcznie wyrobić ciasto. Przy wałkowaniu delikatnie podsypać mąką. Sposób zwijania u mnie jest trochę inny. Nie wycinałem kwadratów. Ciasto rozwałkowałem,pociąłem długie prostokąty, na brzeg położyłem marmoladę i zwinąłem ciasto tak żeby wyszła rurka. Każdy długi wałek pokroiłem na 5 - 6 części. Te z powidłami natomiast, bojąc się, że wypłyną, upiekłem w wałkach i potem pokroiłem.
12 comments
Fajne te rureczki, aż na nie ochoty nabrałam
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne rureczki i są naprawdę pyszne i mega kruche :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie takie są :)
Usuńciastka wyglądają apetycznie, ale mnie zachwyca ta serweta! Marzę o podobnej...tyle, że nie umiem na drutach :(
OdpowiedzUsuńSerweta jest po prababci, mama podpowiedziała, że szydełkowa :)
UsuńMniam, przepięknie wyglądają!:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na deser. Trzeba wypróbować!
OdpowiedzUsuńPowidła w takim cieście to strzał w dziesiątkę :D Fajnie by tak jeszcze zanurzać je w bitej śmietanie xD
OdpowiedzUsuńsuper rurki
OdpowiedzUsuńRewelacyjne! :D
OdpowiedzUsuńRurki to ja uwielbiam więc ,te przygotowane przez Ciebie na pewno będą przepyszne i wyjątkowe ,na masełku ,śmietance niebo dla podniebienia .
OdpowiedzUsuńNic tylko zajadać ,przepis do szybkiej realizacji.
rurki rewelacja :)
OdpowiedzUsuń