Babka pomarańczowo - kakaowa z krówkami
20:35Babki w mojej rodzinie są bardzo lubiane i dość często pieczone. Często bazuję na przepisie na babkę majonezową, trochę zmieniam, trochę dodaję, ale zawsze wychodzi mięciutka i puszysta.
Składniki :
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki mąki pszennej + 1 czubata łyżka,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 1 czubata łyżka kakao,
- 3 łyżki majonezu,
- sok i skórka starta z jednej pomarańczy,
- 5 -6 posiekanych krówek.
Wykonanie :
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Miksując dodać majonez. Obie mąki bez dodatkowej łyżki i proszek przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej dodatki pomarańczowe, łyżkę mąki i krówki. Wymieszać łyżką i wlać na zmianę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do "suchego patyczka".
13 comments
Ale fajny wzorek wyszedł :)
OdpowiedzUsuńNiezamierzony, ale fajny :)
UsuńFajna smaczna baba
OdpowiedzUsuńArtysta, normalnie artysta:) Bardzo ładna babeczka, cudowny wzorek.... :))
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda! smak pewnie równie udany :)
OdpowiedzUsuńŚwietna babeczka, mniam, narobiłeś mi smaka
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda ta babka :) Krówek nie lubię, ale za to pomarańcze i kakao to moje smaki.
OdpowiedzUsuńJa krówki lubię,ale można je spokojnie ominąć :)
UsuńFajna babka:)))
OdpowiedzUsuńJakie fajne kakaowe zawijaski :)
OdpowiedzUsuńO kurcze !!!baba jak malowana ,taka wyrośnięta .Cudownie się prezentuje
OdpowiedzUsuńPodziwiam ,podziwiam )Serdecznie pozdrawiam
Przekrój przepiękny! Chyba wymaga wprawy :P
OdpowiedzUsuńNie wymaga, ciasto kłaść na przemian i samo wychodzi :)
Usuń