Gulasz zapiekany z bagietką
13:56Gulasz w moim domu jest daniem chętnie jadanym. Tym razem pieczony w piekarniku i podany w bardziej efektownej formie niż zazwyczaj :)
Składniki :
- mięso z szynki lub inne ( miałem około 1,5 kg ),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- biała część pora,
- przyprawa gruzińska,
- sól,
- około szklanki piwa karmi,
- bagietka,
- masło,
- musztarda,
- olej do podsmażenia,
- mąka do obsypania mięsa.
Wykonanie :
Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą, obsypać mąką i obsmażyć razem z posiekaną cebulą na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wlać około 1,5 szklanki wody, zagotować i powstały płyn ze "smakiem mięsa" przelać do naczynia. Dodać posiekany czosnek, zalać piwem, a na wierzchu ułożyć plasterki pora. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika i dusić do miękkości. Bagietkę pokroić na kromki, posmarować z obu stron masłem i musztardą, ułożyć na zakładkę na wierzchu gulaszu. Zapiec, ale już bez przykrycia.
11 comments
To danie jest idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTakie dania są zawsze idealne :)
UsuńMmm...ale pychotka:)
OdpowiedzUsuńłał...jak bagietka się pięknie prezentuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńoryginale! A pyszne jedzonko! :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad, super ten gulasz
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNigdy nie jadłam pieczonego gulaszu, widać dużo straciłam :)
OdpowiedzUsuńJest smaczny :)
Usuń