Udka pieczone z ziemniakami
18:59Mój wczorajszy obiad piekarnikowy, nie wymagający dużego nakładu pracy, a przy tym smaczny. Pomysł zaczerpnięty od Pani Natalii, choć ja trochę pozmieniałem :)
Składniki :
- udka,
- ziemniaki.
Marynata:
- 3 łyżeczki czubrycy czerwonej,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżka musztardy,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki oleju,
- sól.
Składniki marynaty wymieszać, dokładnie obtoczyć w niej udka i odstawić na parę godzin do lodówki. Ja odstawiłem na całą noc. Ziemniaki obrać i pokroić na łódeczki, posypać solą i pieprzem. Całość ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec do miękkości i zrumienienia kurczaka, około godziny w nagrzanym piekarniku.
6 comments
Właśnie mi przypomniałeś,że wieki nie jadłam udek haha Można jedno porwać? :)))
OdpowiedzUsuńUdka i pieczone ziemniaki duet idealny :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda pysznie, bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSmakowało i to bardzo :)
UsuńSmaczna wersja dla zapracowanych :D
OdpowiedzUsuńTo są dania co się same robią. Ja do takiej blachy dorzucam jeszcze buraki i selera. Trochę się wszystko barwi ale jak smakuje. :)
OdpowiedzUsuń