Pasztet pomidorowy
08:47Przy okazji robienia tradycyjnego pasztetu powstał pasztet pomidorowy, który bardzo wszystkim zasmakował :)
Składniki :
- około 1 kg mięsa z łopatki,
- około 200 g wątróbki drobiowej,
- włoszczyzna,
- ziele angielskie, pieprz ziarnisty,
- cebula,
- czosnek,
- mała bułka,
- sól, pieprz mielony,
- 2 jajka,
- 5 - 6 suszonych pomidorów z oleju,
- suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim,
- 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- olej do podsmażenia cebuli ( użyłem oleju z suszonych pomidorów )
Wykonanie :
Mięso z włoszczyzną, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i solą ugotować do miękkości. Cebulę przesmażyć z oczyszczoną wątróbką na oleju. Czosnek obrać, a bułkę namoczyć w rosole z gotowania mięsa. Całość zmielić, dodać posiekane suszone pomidory, koncentrat i suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim. Przyprawić solą i pieprzem. Na tym etapie smakujemy i ewentualnie dosmaczamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Jeżeli chcemy mieć pasztet bardziej smarowny to dolewamy trochę rosołu. Masę przekładamy do wysmarowanych olejem foremek i pieczemy do lekkiego zrumienienia wierzchu.
6 comments
Często robię pasztet z pomidorami i jest bardzo smaczny, ale z suszonymi musi być jeszcze lepszy. Dziękuję za pomysł
OdpowiedzUsuńProszę :) Ja dodałem wszystko co było pomidorowe w domu :)
UsuńOch,zjadłabym z apetytem,bardzo smacznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńBardzo przepraszam, pomyłkowo mi się usunął komentarz.
UsuńTakiego domowego pasztetu z mięsem jeszcze nie jadłyśmy ale warzywne owszem :) Ne wiemy jakiej jest konsystencji ale te bezmięsne można przyrządzać na różne sposoby, np. można przygotować wytrawny torcik :)
OdpowiedzUsuń