Babka krówkowo - malinowa
17:31Babka o smaku krówkowym, która w te święta gościła na naszym stole. Przepis zaczerpnięty stąd. Zmieniłem jedynie masę toffi na krówkową o smaku czekoladowym. Dla złamania smaku dodałem jeszcze ciasto malinowe.
Składniki :
Ciasto karmelowe :
- masa krówkowa o smaku czekoladowym,
- 100 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 80 g budyniu waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 jajek,
- 2 łyżki cukru waniliowego.
Ciasto malinowe :
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 4 łyżki soku ze świeżych malin,
- 4 łyżki oleju,
- 1 duży budyń malinowy,
- mąka pszenna ( tyle, aby z budyniem wyszło 1/2 szklanki ),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wykonanie :
Masło roztopić w garnku i dodać masę krówkową. Całość wymieszać, jeśli nie jest płynne to lekko podgrzać. Przelać do miski. Białka ubić z cukrem. Do masy krówkowej dodać miksując żółtka i przesianą mąkę, budyń i proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzch wylać ciasto malinowe : ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać olej i sok malinowy. Na koniec dodać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem. Wymieszać szpatułką. Ciasto w formie przemieszać widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do suchego patyczka, około 50 minut.
Ja oblałem babkę białą czekoladą, a na niej zrobiłem paski z pudru i soku malinowego.
9 comments
Dwa pyszne smaki w jednej babce. Super!
OdpowiedzUsuńWyszła baaaardzo smakowicie!!! :)))
OdpowiedzUsuńPzdr
Ostra na Słodko :))
Bardzo :))
UsuńSuper babeczka!
OdpowiedzUsuńwow, ale różowa! :) fajna propozycja dla klasycznego marmurka w babce :)
OdpowiedzUsuńpiękna i kolorowa :)
OdpowiedzUsuńJakie ma fajne kolorki:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda taka łaciata :)
OdpowiedzUsuńŚwietna! takie zygzaczki w wypiekach zawsze bardzo nas zachęcały do jedzenia :)
OdpowiedzUsuń