Paluchy drożdżowe, serowe
19:20Pulchne, drożdżowe paluchy z dodatkiem żółtego sera i suszonych pomidorów zostały upieczone i zjedzone z domownikami na kolację. Świetnie sprawdzą się również na każdy inny posiłek :)
Składniki :
- 500 g mąki pszennej,
- około 200 ml wody,
- około 150 ml mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- jajko,
- łyżeczka soli,
- około 200 g startego żółtego sera,
- suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką.
- do posypania : sezam biały, sezam czarny, czarnuszka, siemię lniane.
Wykonanie :
Drożdże rozpuścić w mleku i odstawić do spienienia. Do miski wsypać mąkę z solą, dodać zaczyn i jajko. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto zagnieść, rozwałkować lub spłaszczyć ręką na prostokąt, pokroić na szerokie paski. Posypać serem i suszonymi pomidorami. Ciasto zwijać jak roladę formując paluchy. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, posmarować mlekiem, posypać ziarnami. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia.
10 comments
Wszystko co drożdżowe biorę w ciemno, a tu jeszcze takie nadzienie :) Pyszota :)
OdpowiedzUsuńZostały skonsumowane w szybkim tempie, na gorąco :)
UsuńChętnie jednym poczęstuję się :)
OdpowiedzUsuńŚwietne:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniam...smakołyki u Ciebie widze, pycha!
OdpowiedzUsuńPyszne były :)
UsuńMniam, uwielbiam drożdzowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńGenialne, rewelacyjne na drogę ;)
OdpowiedzUsuńBogate wnętrze to podstawa :) Wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuń