Francuskie z botwinką
16:10Jeśli lubimy botwinkę, to taką przekąskę będziemy zjadać ze smakiem. Jeśli nie lubimy, to warto się przełamać, ponieważ jej smak nie jest tu dominującym :)
Składniki :
- ciasto francuskie,
- botwinka ( w szczególności części dolne ),
- mozzarella ( lub feta ),
- filet z kurczaka pieczony, smażony lub grillowany,
- sól, pieprz,
- świeży tymianek.
Wykonanie :
Botwinkę umyć, odciąć korzonki i liście ( część liści posiekać, z reszty można ugotować zupę ). Wrzucić na chwilę do osolonego wrzątku. Wystudzić. Ciasto pokroić na większe prostokąty. Układać na nim posiekane liście botwinki, paski mięsa, paski mozzarelli i buraczki z łodyżkami. Całość przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Piec w nagrzanym piekarniku.
9 comments
Ta tarta z botwiną jest dla mnie idealna. Mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, a że botwinki jest teraz pełno, muszę ją także wykorzystać w tarcie lub na cieście francuskim :)
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie. O to w gotowaniu chodzi, aby się nie namęczyć a rozpieszczać kubki smakowe. :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na szybką przekąskę :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, widziałam już podobne przepisy,a zawsze zapominam kupić tę botwinkę, muszę przyrzadzić takie cudo:)
OdpowiedzUsuńPycha! BOTWINKE uwielbiam,w kazdej postaci i moge ją dodawać do najrózniejszych potraw
OdpowiedzUsuńCiekawie wyglądają :) Nie przepadamy jednak za ciastem francuskim.... no chyba, że z budyniem xD
OdpowiedzUsuńA ja bardziej lubię francuskie na wytrawnie :)
UsuńCiekawa odmiana:)
OdpowiedzUsuń