Francuskie z botwinką

16:10

Jeśli lubimy botwinkę, to taką przekąskę będziemy zjadać ze smakiem. Jeśli nie lubimy, to warto się przełamać, ponieważ jej smak nie jest tu dominującym :)


Składniki :

- ciasto francuskie,

- botwinka ( w szczególności części dolne ),

- mozzarella ( lub feta ),

- filet z kurczaka pieczony, smażony lub grillowany,

- sól, pieprz,

- świeży tymianek.


Wykonanie :




Botwinkę umyć, odciąć korzonki i liście ( część liści posiekać, z reszty można ugotować zupę ). Wrzucić na chwilę do osolonego wrzątku. Wystudzić. Ciasto pokroić na większe prostokąty. Układać na nim posiekane liście botwinki, paski mięsa, paski mozzarelli i buraczki z łodyżkami. Całość przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Piec w nagrzanym piekarniku.

Również może ci się spodobać

9 comments

  1. Ta tarta z botwiną jest dla mnie idealna. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł, a że botwinki jest teraz pełno, muszę ją także wykorzystać w tarcie lub na cieście francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto i smacznie. O to w gotowaniu chodzi, aby się nie namęczyć a rozpieszczać kubki smakowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na szybką przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja, widziałam już podobne przepisy,a zawsze zapominam kupić tę botwinkę, muszę przyrzadzić takie cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! BOTWINKE uwielbiam,w kazdej postaci i moge ją dodawać do najrózniejszych potraw

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawie wyglądają :) Nie przepadamy jednak za ciastem francuskim.... no chyba, że z budyniem xD

    OdpowiedzUsuń