Ciasto podwójnie owsiane
13:15Przepis z bardzo starej książki " Domowe ciasta i ciasteczka ". Długo zwlekałem z jego realizacją i żałuję, bo ciasto wyszło bardzo dobre. Od siebie dodałem suszoną żurawinę i polewę owsianą :)
Składniki :
Ciasto :
- 200 g płatków owsianych,
- 2 szklanki mleka,
- 100 g masła,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 duże jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 garście suszonej żurawiny.
Polewa :
- łyżka masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 czubate łyżki kakao,
- 10 łyżek mleka,
- 1,5 szklanki płatków owsianych.
Wykonanie :
W przepisie było żeby płatki zalać mlekiem i moczyć przez 3 godziny. Ja ugotowałem płatki na mleku. Masło utrzeć z cukrami i żółtkami. Stopniowo miksując dodać przestudzone płatki, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Gdy masa jest jednolita szpatułką wmieszać ubitą pianę z białek. Ciasto przelać do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piec do zrumienienia i "suchego patyczka".
Składniki polewy ( bez płatków owsianych ) zagotować w garnku. Wsypać płatki owsiane, wymieszać, zagotować. Gorącą masę rozsmarować na cieście i odstawić do wystudzenia.
12 comments
i podwójnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńBardzo ciekawe ciasto z płatkami owsianymi
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie i jestem przekonana że świetnie smakuje. Z doświadczenia wiem, że te niepozorne przepisy są najlepsze. Jakie masz ładne kwiatuszki :))
OdpowiedzUsuńU mnie też coś innego, deser z bułką tartą.
Właśnie, muszę po takie przepisy sięgać częściej. A kwiatki babcia robiła :))
UsuńMniam, z chęcią bym skosztowała:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym poczęstował :)
UsuńBrzmi ciekawei, będę musiała wypróbować
OdpowiedzUsuńoj z chęcią spróbuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię płatki owsiane, więc taka propozycja bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńOoooo i to już dla nas wypiek, zdecydowanie :D Owsiane ciasto ma cudowny charakterystyczny smak :)
OdpowiedzUsuń