Ciasto podwójnie owsiane

13:15

Przepis z bardzo starej książki " Domowe ciasta i ciasteczka ". Długo zwlekałem z jego realizacją i żałuję, bo ciasto wyszło bardzo dobre. Od siebie dodałem suszoną żurawinę i polewę owsianą :)




Składniki :

Ciasto :

- 200 g płatków owsianych,

- 2 szklanki mleka,

- 100 g masła,

- 3/4 szklanki mąki pszennej,

- 1/2 szklanki cukru,

- cukier waniliowy,

- 2 duże jajka,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 2 garście suszonej żurawiny.

Polewa :

- łyżka masła,

- 1/2 szklanki cukru,

-  2 czubate łyżki kakao,

- 10 łyżek mleka,

- 1,5 szklanki płatków owsianych.

Wykonanie :

W przepisie było żeby płatki zalać mlekiem i moczyć przez 3 godziny. Ja ugotowałem płatki na mleku. Masło utrzeć z cukrami i żółtkami. Stopniowo miksując dodać przestudzone płatki, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Gdy masa jest jednolita szpatułką wmieszać ubitą pianę z białek. Ciasto przelać do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piec do zrumienienia i "suchego patyczka".
Składniki polewy ( bez płatków owsianych ) zagotować w garnku. Wsypać płatki owsiane, wymieszać, zagotować. Gorącą masę rozsmarować na cieście i odstawić do wystudzenia.

Również może ci się spodobać

12 comments

  1. Bardzo ciekawe ciasto z płatkami owsianymi

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda ciekawie i jestem przekonana że świetnie smakuje. Z doświadczenia wiem, że te niepozorne przepisy są najlepsze. Jakie masz ładne kwiatuszki :))
    U mnie też coś innego, deser z bułką tartą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, muszę po takie przepisy sięgać częściej. A kwiatki babcia robiła :))

      Usuń
  3. Mniam, z chęcią bym skosztowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi ciekawei, będę musiała wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię płatki owsiane, więc taka propozycja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooooo i to już dla nas wypiek, zdecydowanie :D Owsiane ciasto ma cudowny charakterystyczny smak :)

    OdpowiedzUsuń