Biszkopt z masą malinową

15:00

Niezawodny, rodzinny przepis na biszkopt. Do tego masa malinowa z mrożonych, zeszłorocznych malin i zrobiło się prawie letnio :)



Składniki :

Biszkopt :

- 6 jajek,

- 3/4 szklanki cukru,

- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,

- 1/4 szklanki kakao,

- 2 łyżki mąki pszennej,

- łyżka proszku do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Obie mąki, kakao i proszek przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto przelać do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blachy. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwie części.

Masa malinowa :

- 600 ml kremówki,

- 250 ml jogurtu naturalnego,

- około 500 g malin,

- 2 galaretki malinowe.

Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sito. Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody i dodać mus malinowy. Odstawić do lekkiego stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodać jogurt i zmiksować z galaretkową masą malinową. Całość odstawić do ponownego lekkiego stężenia. Wmieszać resztę malin i masę wylać na przekrojony biszkopt. Przykryć górą i cisto schłodzić w lodówce.

Również może ci się spodobać

11 comments

  1. Wygląda na bardzo pyszne i smaczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. łał jakie kolorki, ale bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki pyszne biszkopt, to coś dla mnie,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, na pewno niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  5. Malinkiii :D Te owoce w połączeniu z kakaowym biszkoptem smakują wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne ciasto z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne ciasto z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię ciasta biszkoptowe z owocowymi masami. Chętnie zjadłabym kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Malinową masę zjadłabym zanim zdążyłabym nią ciasto przełożyć:)

    OdpowiedzUsuń