Torcik rabarbarowy
15:13Bardzo smaczne ciasto, miękkie i puszyste z kwaskowym rabarbarem. Przepis z rodzinnych, starych zeszytów. W oryginale zamiast wiórków były orzechy laskowe. Ja zamieniłem je ze względów na alergię brata. Polecam, bo sezon rabarbarowy w pełni :)
Składniki :
- 5 - 6 łodyg rabarbaru.
Ciasto :
- 125 g miękkiego masła,
- 3 żółtka,
- 100 g syropu z buraków cukrowych ( melasy ),
- 20 ml nalewki wiśniowej,
- 2-3 łyżki śmietany ( dałem jogurt ),
- 180 g mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Polewa :
- 3 białka,
- 2 łyżki syropu z buraków cukrowych,
- łyżka budyniu ( dałem czekoladowy ),
- 3 - 4 łyżki wiórków lub mielonych orzechów.
Wykonanie :
Masło, żółtka i syrop utrzeć na puszystą masę. Miksując dolać nalewkę i jogurt. Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Białka ubić z melasą. Następnie wmieszać wiórki i budyń. Rozsmarować na cieście. Na wierzchu ułożyć obrany i pokrojony rabarbar. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 40 - 50 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
13 comments
Pysznie *.*
OdpowiedzUsuńWlasnie sobie tez planowalam upiec cos z rabarbarem:)
OdpowiedzUsuńSezon w pełni, trzeba działać :)
UsuńWygląda smakowicie, lubię takie słodko-kwaśne połączenia :)
OdpowiedzUsuńJak majowy wiosenny torcik. Rabarbar jest ostatnio bardzo modny :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa mam rabarbaru pod dostatkiem każdego roku. Rośnie u babci na działce :))
UsuńSuper ciasto!
OdpowiedzUsuńPiękny aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA to ciekawe, kolejny przepis z rabarbarem, o którym bym nie pomyślała :)
OdpowiedzUsuńWygląda absolutnie przepięknie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis i smaczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńRabarbar wykorzystujemy aktualnie na wszystkie sposoby :D Twoje ciasto musiało być przepyszne wraz z tym warzywem :D
OdpowiedzUsuń