Rolada wiosenna
18:42Wiosenna przede wszystkim ze względu na kolory. Rolada z mięsa mielonego to dobre danie na obiad, ale też świetny dodatek do kanapek.
Składniki :
Masa mięsna :
- około kg zmielonego mięsa z łopatki,
- 2 jajka,
- podsmażona na oleju cebula,
- sól, pieprz,
- papryka słodka czerwona w proszku,
- namoczona mała bułka.
Omlet zielony :
- 3 białka,
- pół pęczka natki pietruszki,
- pół pęczka szczypiorku,
- sól, pieprz.
Omlet żółty :
- 3 żółtka,
Omlet żółty
- sól, pieprz.
Wykonanie :
Natkę pietruszki utrzeć w moździerzu na papkę, szczypiorek drobno posiekać. Białka ubić z solą i pieprzem na sztywno. Delikatnie wymieszać z natką i szczypiorkiem. Masę wylać na naoliwioną patelnię i usmażyć omlet z jednej i drugiej strony. Żółtka rozmieszać z solą i pieprzem, również wylać na naoliwioną patelnię i usmażyć z dwóch stron. Omlety odstawić do przestygnięcia, po czym pokroić w paski. Składniki masy mięsnej wyrobić i rozpłaszczyć na wysmarowanym olejem papierze do pieczenia na prostokąt. Na mięsie ułożyć naprzemiennie paski omletów i pomagając sobie papierem zwinąć roladę. Włożyć do keksówki, lekko posmarować olejem i piec w piekarniku przez około godzinę, do zrumienienia. Zjadać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek.
8 comments
Świetny pomysł! Gratuluję :) Z przyjemnością dodaję przepis do ziołowej akcji. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietna pomysłowa rolada :)
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo oryginalny pomysł, na pewno świetnie smakuje bo wygląda znakomicie.
OdpowiedzUsuńRobi świetne wrażenie! Chyba jesteś królem rodzinnych kolacji/obiadów prawda? :D
OdpowiedzUsuńDzięki, król to za dużo powiedziane ;)
UsuńOj tam, Oj tam, Mikołaj - nie bądź taki skromny ;) To wygląda bosko, dziewczyny mają absolutną rację :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńoj moi członkowie rodziny byli by zachwyceni :)
OdpowiedzUsuń