Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną
16:33Tradycyjne placki ziemniaczane wiadomo jak smakują, ale z dodatkiem kapusty kiszonej już niekoniecznie. Inspiracją do tego dania stał się ten przepis na placki tylko z kapusty kiszonej. Ja mając w planach obiadowych właśnie tradycyjne postanowiłem odłożyć część masy ziemniaczanej, dołożyć kapusty i wypróbować to połączenie smakowe. Szczerze przyznam, że się nie zawiodłem. Wyszły bardzo dobre, a zostały zjedzone z kleksem jogurtu i szczypiorkiem :)
Składniki :
- około 1/2 kg ziemniaków,
- 1 cebula,
- 300 g kapusty kiszonej,
- jajko,
- 3 - 4 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Wykonanie :
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce lub w robocie. Kapustę drobno poszatkować i razem z pozostałymi składnikami dodać do ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodać mąki i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano i chrupko. Smacznego.
11 comments
Tak smacznie wyglądają te placki, że ma się ochotę je schrupać .
OdpowiedzUsuńJa je dziś schrupałem :)
UsuńRobiłam z samą kapustą i są pyszne :) Te też muszą być dobre.
OdpowiedzUsuńNastepnym razem też wypróbuję :)
Usuńuwielbiam placki ziemniaczane - Twoje mają nową nieznaną nutę - muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię kapustę kiszoną, ale jem głównie samą, w kotlecie myślę, że super smakują :)
OdpowiedzUsuńJak sie lubi kapustę kiszoną, to i te placki przypadną do gustu :)
UsuńWyglada pysznie i napewno takie są :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :) My znamy tylko te w wersji na słodko :P
OdpowiedzUsuńTych raczej na słodko się nie zje, ale na wytrawnie też dobrze smakują :)
Usuń