Chleb 100 % żytni z żurawiną
13:11Smaczny chlebek z mąki żytniej z dodatkiem suszonej żurawiny, pieczony na zakwasie. Dla szybszego rośnięcia dodałem jednak trochę drożdży, a dzięki ich dodatkowi chleb żytni nie jest również zbyt kwaśny :)
Składniki :
Zaczyn nastawiony na noc przykryty ściereczką i workiem foliowym :
- 200 ml letniej wody,
- 3 - 4 łyżki zakwasu żytniego,
- 5 - 6 łyżek mąki żytniej (w takiej ilości, aby uzyskać gęstość papki)
Rano do zaczynu dodajemy :
- około 250 ml letniej wody,
- 10 g świeżych drożdży rozmieszanych w wodzie,
- 1 łyżeczkę soli,
- około 3 szklanek mąki żytniej,
- suszona żurawina.
Wszystkie składniki wyrobić ( można mikserem z hakami ) na gładkie ciasto. Ciasto powinno być gęste, ale dość miękkie. W razie potrzeby należy dolać wody lub dosypać mąki. Odstawić przykryte ściereczką i folią do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie co pół godziny należy ciasto zagnieść ( najlepiej łopatką ). Przełożyć do keksówki i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około godzinę. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia i czasu aż chleb postukany w spód odda głuchy dźwięk.
9 comments
lubię owoce w chlebku, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńDomowy chleb. Ten zapach i ten smak.
OdpowiedzUsuńuwielbiam z żurawiną, omnomn... :)
OdpowiedzUsuńTez lubię żurawinę :)
UsuńWygląda smacznie :)))
OdpowiedzUsuńOj, jest smaczny :))
UsuńAle smakowicie wygląda, pyszny
OdpowiedzUsuńDoskonały!
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek :)
OdpowiedzUsuń