Puree selerowo - ziemniaczane
16:25Puree inne w smaku niż klasyczne, a to wszystko za sprawą selera i dodatków. Świetnie smakowało ze smażoną kiełbasą i cebulką :)
Składniki :
- około 300 g selera,
- około 300 g ziemniaków,
- łyżka masła,
- mleko,
- gałka muszkatołowa,
- sól, pieprz biały,
- uprażony sezam,
- szczypiorek.
Wykonanie :
W osolonej wodzie ugotować do miękkości obrane ziemniaki i seler. Odcedzić, gorące rozgnieść z łyżką masła i taką ilością mleka, aby wyszło gładkie puree. Doprawić pieprzem i gałką. Wyłożyć na talerz i posypać uprażonym sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.
13 comments
Nie próbowałam jeszcze takiego puree czas nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńJest fajne, ale trzeba lubić seler :)
UsuńCiekawy pomysł, wypróbuję i może wreszcie przestanę wyrzucać selera z rosołu ;)
OdpowiedzUsuńI to jest dobre rozwiązanie :)
UsuńMniam, lubię takie wiejskie dania:)
OdpowiedzUsuńW ogóle seler świetnie się sprawdza w towarzystwie ziemniaka. A próbowałeś popaćkać go z jabłkiem zamiast ziemniaków? Też ciekawie smakuje.
OdpowiedzUsuńTo następnym razem wypróbuję :)
UsuńA ja takiego nie znałam,chętnie zrobię:)
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło :))
UsuńŚwietny pomysł, muszę spróbować :D
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny dodatek, z selerem nie łączyłam, ale widzę, że warto :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie, pyszny dodatek do obiadu
OdpowiedzUsuńzaskakujący pomysł z selerem - jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuń