Kotlety mielone po szwedzku
13:19Przepis zaczerpnięty z książki " Najlepsze kotlety ". Kolor różowy zawdzięczają dodatkowi marynowanego buraczka, choć w całym daniu nie jest on bardzo wyczuwalny. Dla urozmaicenia smaku domowych klopsów można wykorzystać ten, jednak inny od rodzimego, przepis.
Składniki :
- 300 g mielonego mięsa,
- mała cebula,
- 1/2 ziemniaka,
- 1mały, marynowany burak,
- 1małe jajko,
- 2 - 3 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki mleka,
- sól, pieprz,
- bułka tarta do obtoczenia,
- olej do smażenia.
Wykonanie :
Cebulę posiekać i usmażyć na oleju. Połówkę ziemniaka zetrzeć na drobnej tarce, a buraka pokroić w drobną kostkę. Dodać resztę składników, doprawić i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano.
4 comments
Nigdy nie pomyślałam o tym żeby dodać buraczka do mielonego, fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńno na tai pomysł napewno bym nie wpadła :) Ale że buraczki lubięwydaje mi się bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńTeż wydał mi się ciekawy :)
UsuńKotlety mielone to tradycja w polskiej kuchni. Każda nowość mile wiadziana, a ten burak - coś w sobie ma. ;) Przy najbliższej okazji, też dodam. :)
OdpowiedzUsuń