Wiśnie pod orkiszowo - jogurtową kołderką
19:31U mnie w domu zamraża się w sezonie różne owoce, aby potem móc delektować się ich smakiem niezależnie od pory roku. Co prawda większa ich część już się ulotniła, ale coś tam zostało np. wiśnie. Deser, który z ich udziałem przygotowałem, najlepiej smakuje na gorąco. Na zimno nie smakowałem :)
Składniki :
- około 500 g mrożonych wiśni bez pestek,
- 2 - 3 łyżki cukru.
Ciasto :
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka roztopionego masła,
- cynamon starty na wierzch.
Wykonanie :
Wiśnie zasypać cukrem i lekko podgrzać. Razem z sokiem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki ciasta oprócz cynamonu wymieszać na gładko i wyłożyć na wiśnie. Wierzch posypać lekko cynamonem. Całość zapiekać w temperaturze około 180 stopni przez około 35 - 40 minut, do lekkiego zbrązowienia. Smacznego.
7 comments
Pomysł na deser idealny. Ależ bym zjadła takie wiśnie, a moje zapasy się już skończyły :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł:)
OdpowiedzUsuńO jaki fajny pomysł; )
OdpowiedzUsuńoj, wyśmienicie wygląda :) wiśnie i czereśnie od dzieciaka uwielbiałam i dalej jem kilogramami, a w takiej wersji to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Banalnie prosty a zarazem twórczy bo same jakoś nigdy na taki nie wpadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńmmmm.. prawie jak smaki lata! :) cudowne to musiało być :)
OdpowiedzUsuń