Scones
17:38Przepis od Gin, ja natomiast zamieniłem kremówkę na jogurt naturalny i dodałem wiórki kokosowe, bo nie wszyscy w domu mogą jeść orzechy. Dodam, że szybko się je robi i są naprawdę bardzo dobre.
Składniki :
- 300 g mąki,
- 180 ml jogurtu naturalnego,
- 80 g zimnego masła,
- 1 łyżka cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- garść wiórków kokosowych,
- suszona żurawina.
Wykonanie :
Sypkie składniki włożyć do miski, dodać zimne masło i rozetrzeć całość na kruszonkę. Dodać jajko z jogurtem, zagnieść, na koniec dosypując żurawinę. Ciasto wyłożyć na blachę, spłaszczyć ręką na koło, pokroić na trójkąty. I ja tutaj zrobiłem błąd, ponieważ nie rozłożyłem ich na osobne kawałki, więc trochę się skleiły.
16 comments
Nigdy nie jadłam czas nadrobić zaległości. Smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały :)
OdpowiedzUsuńCudownie pulchniutkie Ci wyszły :)
Oj smakowały :)
UsuńBardzo je lubię:)posmarowane masłem bardzo mi smakują:)
OdpowiedzUsuńZostały zjedzone, raz z masłem, raz z dżemem :)
UsuńCiekawie wygląda i ciekawie musi smakować :)
OdpowiedzUsuńŻurawina do takich wypieków nadaje się idealnie!
Uwielbiam wszystko z wiórkami kokosowymi :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo ciekawie i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTeż będę dziś robić, ale w wersji wytrawnej:)
OdpowiedzUsuńTo zajrzę jak smakowały, bo też myślałem o wytrawnym smaku :)
UsuńSuper, cały czas zabieram się za ich upieczenie. Niestety, wiecznie coś mi staje na drodze!
OdpowiedzUsuńOne są bardzo szybkie w produkcji :)
UsuńSuper, udała Ci się zamiana , świetny przepis
OdpowiedzUsuńkooocham scones, kooocham!!!! <3 mniam, z wiórkami kokosowymi musza być bardzo aromatyczne :))
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam, ale nadrobię :) :) świetne!
OdpowiedzUsuńJa też długo zwlekałem :)
Usuń