Zielona grochówka
12:51Wiosenna odmiana popularnej grochówki. Lekka i soczyście zielona za sprawą mrożonego groszku. Podstawą mojej zupy był rosół z dnia poprzedniego, więc jest to fajna propozycja dla tych co nie lubią jeść przez dwa dni tego samego :)
Składniki :
- około 1 litr rosołu,
- 1 marchewka,
- 3 - 4 ziemniaki,
- około 300 g mrożonego groszku,
- 3 - 4 małe kiełbaski z szynki ( lub parówki ),
- sól, pieprz.
Wykonanie :
Warzywa obrać i pokroić : ziemniaki w kostkę, a marchew w talarki. Przełożyć do garnka, zalać rosołem i gotować prawie do miękkości. Dosypać mrożonego groszku i gotować jeszcze około 5 minut, aby groszek zmiękł, ale się nie rozpadł. Część groszku i ziemniaków wyjąć, zmiksować i ponownie wlać do garnka. Kiełbaski pokroić w plasterki, dodać do zupy, ewentualnie doprawić i zjadać.
10 comments
Jaki piękny kolor, bosko wygląda:)
OdpowiedzUsuńWiosenna grochówka smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, ja bardzo lubię krem z zielonego groszku
OdpowiedzUsuńKrem też kiedyś robiłem :)
UsuńKochamy zieleninkę na talerzu :) Nas taki kolor zupy zachęca bardzo :D
OdpowiedzUsuń:))
Usuńświetne wiosenne połączenie- przejście ze stanu zimowego :)
OdpowiedzUsuńZgadza się, bo ta grochówka jest taka bardziej lekka :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł na grochówkę z zielonym groszkiem ;)
OdpowiedzUsuńZielona śliczna ta zupka
OdpowiedzUsuń