Babka grejpfrutowa z pigwą
16:55Smaczna, wilgotna babka z nutą grejpfruta i pigwy. Upieczona dla przetestowania receptury i smaku, ale zapewniam, że idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Zniknęła w błyskawicznym tempie :)
Składniki :
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru ( w tym 2 łyżki cukru waniliowego ),
- 2 łyżki majonezu,
- sok wyciśnięty z jednego grejpfruta,
- skórka otarta z połowy grejpfruta,
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki budyniu waniliowego,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- marmolada z pigwy,
- pigwa z syropu ( z domowej spiżarni :))
Lukier :
- sok z grejpfruta,
- cukier puder,
- cząstki grejpfruta i pigwy do dekoracji.
Wykonanie :
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać majonez i zmiksować. Grejpfruta sparzyć, zetrzeć skórkę, a sok wycisnąć. Obie mąki z proszkiem przesiać i dodawać na zmianę z sokiem delikatnie mieszając szpatułką. Marmoladę podzieloną na małe kawałki i posiekaną pigwę dodać do ciasta. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut, do suchego patyczka. Gorącą polać lukrem zrobionym z soku i pudru. Udekorować obranymi z błonek cząstkami owocu i pigwą.
9 comments
Ciekawy pomysł, ciekawa jestem jej smaku
OdpowiedzUsuńTo musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńCzemu ja się nie dziwię, że ona tak szybko znikła? Pigwa....to brzmi kusząco, a i wygląda bardzo zgrabnie. :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCudna ta babka a jaka żółciutka bez wątpienia przepyszna
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis
Serdecznie pozdrawiam
Super połączenie smakowe! Wygląda bardzo smakowicie ale jedna z nas gardzi majonezem w takich wypiekach a druga wręcz przeciwnie... i tu jest konflikt rodzinny xD
OdpowiedzUsuńTo mały kłopocik jest, ale majonezu tutaj w smaku nie czuć :D
UsuńŚwietna babka i świetne połączenie smaków :D
OdpowiedzUsuńlubię owocowe dodatki do ciast, świetnie orzeźwiające :)
OdpowiedzUsuń